Pukul pekerja butik, isteri duta disiasat

SEOUL, 7 MEI – Polis telah menyiasat isteri duta besar Belgium ke Korea Selatan atas tuduhan beliau memukul dua kakitangan butik di kepala berturut-turut kerana mencuri, kata pegawai hari ini.

Duta Besar Peter Lescouhier sebelumnya mengatakan ‘beliau sangat menyesali kejadian yang melibatkan isterinya’, sambil menambah beliau ‘ingin meminta maaf atas namanya’.

“Apa pun keadaannya, cara beliau bertindak tidak dapat diterima.”

Wanita itu, yang disebut dalam laporan media sebagai Xiang Xueqiu, ‘disoal siasat kelmarin’, kata seorang detektif di balai polis Yongsan di tengah Seoul, tanpa memberikan keterangan lebih lanjut.

Laporan mengatakan bahawa isteri diplomat itu mencuba pakaian di kedai Seoul sebelum berjalan keluar, mendo-rong seorang pembantu untuk mengejarnya untuk bertanya tentang barang yang dipakainya dan menahannya.

Rakaman kamera CCTV menunjukkan beliau menarik lengan seorang pekerja dan memukulnya di kepala, sebelum menampar pekerja lain yang cuba campur tangan. Rakaman tersebut yang disediakan oleh keluarga mangsa dilaporkan secara meluas oleh media tempatan dan diedarkan secara dalam talian dan mengubah pendapat orang ramai terhadap keluarga duta besar itu.

Kedutaan Belgium mengeluarkan mohon maaf di Facebook tetapi pemahaman dari warga Korea terdengar berat, malah menimbulkan pelbagai reaksi. – AFP