Sunday, December 10, 2023
29.1 C
Brunei

  -

  Pupuk amalan pulihara sumber alam sekitar

  Oleh Mu’min Karim

  BANDAR SERI BEGAWAN, 1 NOV – Dalam usaha merapatkan jurang antara dua generasi yang berbeza dalam hal ehwal warisan budaya, React Co dengan kerjasama Eco Ponies Garden telah mengadakan acara Mayang Ambun di Eco Ponies Garden, Lamunin, Tutong, baru-baru ini.

  Acara berkenaan juga merupakan usaha untuk menyokong matlamat pembangunan mampan (SDG) 11 dan 12 Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) iaitu bandar dan komuniti yang mampan dan penggunaan dan pengeluaran yang bertanggungjawab, selain sebagai pendedahan kepada isu global seperti perubahan iklim dan kesan penggunaan dan penjagaan sumber asli terhadap alam sekitar.

  Hadir selaku tetamu kehormat ialah Timbalan Setiausaha Tetap di Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri (KHEDN), Haji Ahmad Nizam bin Dato Paduka Haji Ismail.

  Aktiviti Mayang Ambun diketuai oleh Eyon Ukoi dari Eco Ponies Garden dan Shirley Sikun dari React Co.

  Pada acara tersebut, beg tenunan Mayang Ambun edisi terhad yang dihasilkan oleh komuniti tempatan telah dilancarkan sebagai lambang kepentingan memelihara sumber semula jadi, di samping meraikan warisan anyaman tradisional yang diamalkan oleh masyarakat setempat.

  Selain itu, perbincangan antara panel bertajuk ‘Bagaimana Kita Boleh Mengekalkan Akar Umbi Kita dan Warisan Budaya Pada Hari Ini?’ turut diadakan dan dibincangkan oleh Eyon Ukoi, Rozan Yunos, Paez Piluk, Irene Chow dan Mims Sidi.

  Antara vendor yang menyertai acara berkenaan terdiri daripada Bidasari, pasukan Plug, Fatimah Craft, Terbalik Plastik, KommuniHub, Katik.bn, Keif.bn, Dian Studios, Studioyellow House BN dan React Co sendiri.

  Tetamu kehormat bergambar ramai dengan kakitangan React Co dan peserta vendor di acara Mayang Ambun. – Gambar serahan React Impak
  Artikel sebelum ini
  Artikel seterusnya
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  India larang eksport bawang

  NEW DELHI, 8 DIS – India melarang eksport bawang sehingga Mac tahun depan bagi meningkatkan bekalan domestik selain membendung inflasi pengguna. Kerajaan memutuskan untuk memindahkan...