Wednesday, December 7, 2022
24.6 C
Brunei

-

Pupuk minat berniaga

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 11 NOV – Untuk menimba pengalaman dan mengembangkan kemahiran golongan belia dalam menceburi dunia keusahawanan, Kolej Universiti Perguruan Ugama Seri Begawan (KUPU SB) telah mengadakan Hari Keusahawanan KUPU SB selama dua hari hingga esok.

Hari Keusahawanan KUPU SB anjuran bersama Fakulti Syariah dan Bahagian Hal Ehwal Pelajar KUPU SB bermatlamat bagi memenuhi hasrat KUPU SB dalam mewujudkan pendidikan yang seimbang dan menyeluruh supaya pelajar boleh menjadi pendidik profesional yang lebih matang dan berdaya saing.

Dalam acara tersebut, terdapat 65 petak jualan pelbagai makanan, minuman dan produk yang diusahakan oleh pelajar-pelajar KUPU SB dan pengusaha luar. Acara itu juga mengetengahkan 12 petak pameran dengan penyertaan pelbagai agensi termasuk Pusat Dakwah Islamiah, Bank Islam Brunei Darussalam, Tabung Amanah Islam Brunei, Darussalam Holdings Sdn Bhd, Insurans Islam TAIB, Basmalah Enterprise, Sablis dan Al-Minhaj Centre.

Salah sebuah kumpulan pelajar KUPU SB yang mengusahakan petak jualan semasa acara itu berkata penyertaan mereka dalam acara itu memberikan peluang kepada mereka untuk lebih memahami persiapan, persediaan dan pengurusan masa yang diperlukan untuk bukan sahaja menghasilkan produk jualan mereka tetapi bagi menarik pelanggan membeli produk berkenaan.

Menurut mereka lagi, ia juga memberikan mereka pendedahan kepada dunia keusahawanan yang sebenar dan pentingnya untuk bekerjasama bagi memudahkan tugasan yang perlu dilaksanakan.

Hari keusahawanan itu juga dimeriahkan dengan acara pentas seperti persembahan hadrah dan sketsa serta sesi perkongsian daripada agensi luar.

Sementara itu, acara tersebut juga diharap dapat memberikan pendedahan kepada para pelajar mengenai aspek teori dan amalan terutamanya dari segi keusahawanan supaya boleh melengkapkan mereka menjadi pemimpin serba boleh dan berwawasan serta dapat memupuk minat berniaga, semangat bekerjasama, pemikiran kreatif dan menanamkan nilai-nilai keusahawanan dalam kalangan pelajar.

Pelajar-pelajar KUPU SB menyatakan bahawa penyertaan mereka dalam Hari Keusahawanan KUPU SB memberikan pendedahan dan pengalaman mengenai dunia keusahawanan sebenar.
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Penghormatan buat Jiang Zemin

BEIJING, 6 DIS – Siren kedengaran di seluruh China hari ini ketika Parti Komunis mengadakan perkabungan bekas pemimpin, Jiang Zemin, memberi penghormatan kepadanya sebagai...
- Advertisment -