Pupuk minat terhadap buku

TUTONG, 20 Julai – Dalam usaha untuk memupuk minat membaca dalam kalangan pelajar serta memaklumkan warga sekolah mengenai Hari Buku dan Hak Cipta Sedunia, Sekolah Menengah Raja Isteri Pengiran Anak Saleha (SM RIPAS) telah mengadakan Majlis Hari Buku dan Hak Cipta Sedunia yang diadakan di dewan serba guna sekolah berkenaan di sini, hari ini.

Hadir selaku tetamu kehormat majlis ialah Ketua Unit Bahagian, Dewan Bahasa dan Pustaka, Daerah Tutong, Dayangku Hajah Masdiana binti Pengiran Haji Damit.

Turut hadir ialah Pengetua SM RIPAS, Hajah Amal Nuriyah binti Haji Kumpoh selaku penasihat acara.

Acara bertemakan ‘Buku Ku, Inspirasi Ku’ itu melibatkan pelajar Tahun 7 dan Tahun 9 yang diisikan dengan pertandingan membaca buku, mini drama, pameran bahagian perpustakaan dan mini ekspo.

Pengetua SM RIPAS bergambar ramai bersama pelajar yang memenangi beberapa pertandingan.
Pengetua SM RIPAS bergambar ramai bersama pelajar yang memenangi beberapa pertandingan.
Hajah Amal Nuriyah (tengah) semasa menyaksikan pameran pada acara itu.
Hajah Amal Nuriyah (tengah) semasa menyaksikan pameran pada acara itu.

Majlis dimulakan dengan bacaan Surah Al-Fatihah yang diketuai oleh Awang Julaihi bin Masri yang diteruskan dengan ucapan daripada Hajah Hartiny binti Haji Mohiddin selaku pengerusi majlis.

Acara diteruskan dengan pelancaran Bas Bergerak Dewan Bahasa dan Pustaka, Daerah Tutong dan lawatan ke pameran bahagian Perpustakaan SM RIPAS dan mini ekspo.

Acara diakhiri dengan penyampaian hadiah kepada pelajar-pelajar yang berjaya dalam pertandingan dan diteruskan dengan sesi bergambar ramai.