Tuesday, April 23, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Pupuk semangat patriotik terhadap negara

  Oleh Sim Y.H. & Daniel Lim –

  Bagi memeriahkan lagi suasana Sambutan Hari Kebangsaan Negara Brunei Darussalam ke-40, ahli Persatuan Motosikal Darussalam (PEMODA) dan Kelab Peminat Porsche (PEC) telah mengadakan acara konvoi yang berlangsung secara berasingan bagi meraikan dan mempamerkan semangat patriotisme terhadap kemerdekaan negara selama empat dekad.

  Dalam pada itu, Poni Diver juga turut meraikan semangat perpaduan sebagai sebuah syarikat Brunei dalam mempamerkan keindahan alam semula jadi pantai-pantai, pulau-pulau dan terumbu karang sempena Hari Kebangsaan yang ke-40 (HK40).

  EKSPEDIDI PATRIOTIK PEMODA

  Seramai 100 orang ahli PEMODA telah menyertai Ekpedisi Patriotik 2024 yang bermatlamat untuk memupuk semangat patriotik terhadap tanah air dalam kalangan ahlinya.

  Dalam ekspedisi pada 25 Februari lalu itu, para peserta telah berkonvoi dengan menunggang motorsikal berkuasa tinggi bagi menyusuri 40 buah kampung yang telah ditentukan.

  Para peserta pada awalnya berkumpul di Dewan Kemasyarakatan Tanjong Maya dan kemudiannya berkonvoi menuju ke Masjid Kampung Bukit bagi menunaikan solat Fardu Zuhur berjemaah sebelum memulakan perjalanan Ekspedisi Patriotik 2024.

  Antara ahli PEMODA yang menyertai ekspedisi berkenaan. – GAMBAR SERAHAN PEMODA
  Ahli Kumpulan Poni bargambar ramai sempena menyambut HK40. – GAMBAR SERAHAN PONI DIVERS
  Haji Awang Zaidi dan ahli PEC bergambar ramai semasa pertemuan berkenaan. – GAMBAR SERAHAN PEC
  GAMBAR SERAHAN PONI DIVERS
  GAMBAR SERAHAN PEMODA
  GAMBAR SERAHAN PEMODA
  GAMBAR SERAHAN PEC

  Pelepasan konvoi kemudian disempurnakan oleh Ketua Bahagian Pengurusan dan Kewangan, Pejabat Sekretariat Majlis Tertinggi Melayu Islam Beraja (MTMIB), Awang Rushdi bin Haji Abdul Rahman.

  Konvoi yang diketuai oleh Yang Dipertua PEMODA, Pengiran Haji Redzuan bin Pengiran Haji Ahmad itu melalui beberapa batang jalan iaitu Jalan Long Mayan-Bukit, Jalan Penapar-Ukong, Jalan Tanjong Maya, Jalan Lamunin, Jalan Tutong, Jalan Mulaut-Limau Manis, Jalan Junjungan, Jalan Bengkurong, Jalan Bengkurong-Masin, Jalan Tutong, Jalan Telanai, Jalan Pengiran Muda Al-Muhtadee Billah, Jalan Jerudong-Tungku, dan Jalan Jerudong sekali gus melintasi 40 buah kampung di jalan-jalan yang terlibat sebagai simbolik sempena Sambutan Hari Kebangsaan Negara Brunei Darussalam ke-40.

  Acara berakhir di Hotel Star Lodge di mana ketibaan konvoi dialu-alukan oleh Ketua Bahagian Penyelidikan dan Sumber, Pejabat Sekretariat MTMIB, Dr Siti Salwana Syarfa’ binti Haji Dahlan.

  PERTEMUAN KELAB PEMINAT PORSCHE

  PEC juga tidak melepaskan peluang untuk mengadakan Pertemuan dan Konvoi ‘Luft Treffen’ sempena Hari Kebangsaan. Acara itu diadakan dengan sokongan daripada Rupes Bigfoot Brunei dan mendapat pengiktirafan Porsche Centre Brunei, QAF Prestige Sdn Bhd, Pendaftar Pertubuhan Pasukan Polis Diraja Brunei, Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan, dan Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri.

  Bermula di Roasted Sip di Kiulap, perhentian pertama kumpulan tersebut ialah di Taman Jerudong Park di mana mereka mengambil gambar sebagai kenang-kenangan sebelum berlepas ke Daerah Belait, dengan destinasi terakhir mereka di Restoran Lot 33.

  Mengetuai konvoi itu ialah Presiden PEC, Haji Awang Zaidi bin Haji Mohd Daud, dengan pengerusi penganjur perjumpaan dan konvoi serta Setiausaha 2, Awang Aqil bin Haji Ahmad.

  Awang Aqil turut menjelaskan bahawa acara pertemuan itu merupakan kali pertama diadakan bagi pemilik Porsche, sama ada model baharu mahupun lama boleh turut serta dalam pertemuan tersebut.

  “Sebelum ini, kami hanya menganjurkan konvoi seperti ini hanya dalam kalangan ahli kami, ini merupakan kali pertama kami menjemput pemilik Porsche lama dan baharu dari seluruh negara,” katanya.

  Beliau juga menambah bahawa pertemuan dan konvoi itu bukan sahaja bertujuan untuk memeriahkan dan meraikan HK40, tetapi juga untuk pemilik dan peminat Porsche menghargai dan berkongsi semangat dan cinta mereka terhadap kenderaan Porsche.

  Di samping itu, beliau menyatakan bahawa pertemuan dan konvoi itu juga merupakan peluang untuk kelab mempromosikan dan mempamerkan pelbagai aktiviti yang kerap mereka lakukan pada tahun itu, untuk mempamerkan kenderaan Porsche yang merangkumi model vintaj hingga moden.

  PAMER KEINDAHAN ISLAM

  Dalam menyokong visi Brunei sebagai peneraju dalam penyelesaian berkaitan kemampanan bagi menyokong wawasan negara untuk masa depan yang lebih mampan.

  Kumpulan Poni dan divisyen-divisyen di bawahnya iaitu Poni Divers, Poni Adventures, Poni Marine dan Yayasan Poni telah mempamerkan keindahan alam semula jadi pantai-pantai, pulau-pulau dan terumbu karang di Pantai Serasa, Pantai Muara, Pulau Selirong, Batu Pelong, Pulau Pelumpong dan juga di Bukit Shahbandar.

  Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Poni, Tahsin Wong Abdullah, melahirkan rasa syukur dan bangga kerana berpeluang menjadi sebahagian daripada perjalanan Brunei ke arah kemajuan dan kemampanan.

  “Pada hari istimewa ini, kami meraikan semangat perpaduan dan sebagai sebuah syarikat Brunei, Kumpulan Poni berbesar hati untuk menjadi sebahagian daripada kisah negara yang luar biasa ini. Kami tetap komited untuk menegakkan nilai-nilai kecemerlangan, kelestarian dan inovasi sambil bekerjasama ke arah masa depan yang lebih cerah untuk semua.”

  Oleh itu, dengan mengadakan program-program sedemikian, ia merupakan salah satu kaedah atau pendekatan untuk mendekatkan dan memberikan galakan kepada masyarakat Brunei khususnya generasi belia tentang nilai dan kepentingan menghargai tanah air tercinta.

  Pada masa yang sama, ia juga bertujuan untuk mendukung konsep Melayu Islam Beraja (MIB) dalam menanam dan menguatkan lagi semangat cinta dan taat setia kepada raja, agama dan bangsa.

  Di samping itu, program-program tersebut juga bertujuan untuk mendorong dan menggalakkan masyarakat di negara ini untuk sama-sama mengamalkan budaya hidup sihat, riadah melalui aktiviti melibatkan fizikal, mental dan kerohanian.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...