Monday, October 2, 2023
22.6 C
Brunei

  -

  Pupuk semangat persahabatan menerusi aktiviti MTB

  Oleh Nurdiyanah R.
  Gambar serahan Kumpulan Grizzlies BearHills

  Memang lumrah dalam berbasikal, kelajuan merupakan salah satu elemen terpenting namun dalam sukan ekstrem seperti sukan basikal bukit atau mountain bike (MTB), kelajuan sahaja tidak mencukupi jika diri tidak cukup kental untuk meredah laluan yang mencabar.

  Meredah kawasan berliku, berbukit, berbatu, curam sehinggalah ke kawasan berlumpur, hanya insan-insan yang memiliki jiwa atas dasar cinta terhadap sukan ekstrem ini yang mampu menghayati erti nilai keseronokan yang ada padanya, lebih–lebih lagi jika ia dilakukan bersama rakan-rakan yang memang jenis suka menerokai aksi-aksi lasak sebagai hobi untuk mengisi masa lapang.

  Itulah antara semangat jiwa raga yang ditonjolkan oleh kumpulan penggemar MTB yang dikenali dengan nama Grizzlies BearHills dalam memanfaatkan aktiviti hujung minggu mahu pun waktu petang mereka dengan berbasikal meredah kawasan hutan berbukit di sekitar Rancangan Perumahan Negara (RPN) Bukit Beruang, Daerah Tutong.

  Deruan adrenalin bersama jiwa persahabatan
  Meski titisan peluh yang membasahi diri dengan panas terik menyinari bumi, namun semangat ahli-ahli kumpulan Grizzlies BearHills ini jelas terpancar pada wajah-wajah mereka.

  Deruan adrenalin bersama jiwa persahabatan menerokai aksi-aksi lasak MTB sebagai hobi untuk mengisi masa lapang.

  Awang Mohammad Zul Raimi juga selaku salah seorang ahli kumpulan berkenaan menyatakan bahawa aktiviti sebeginilah, ia mampu mendidik para peserta akan sifat sabar dan juga menguji semangat setia kawan.

  Kumpulan berkenaan terdiri daripada lebih kurang 20 orang ahli yang kebanyakan mereka menetap di kawasan RPN Bukit Beruang dan juga terdapat beberapa penggemar daripada penduduk yang berdekatan.

  Bukan hanya terdiri daripada golongan lelaki dewasa bahkan juga daripada kalangan golongan kanak-kanak dan wanita. Pastinya deruan adrenalin itulah pencetus semangat kental mereka dalam satu matlamat untuk merentasi jalan penuh berliku-liku dengan membawa nilai sebuah persahabatan sama ada yang sudah lama bersemi mahu pun yang baharu dikenali.

  Berkongsi hobi yang sama, mereka bersatu menggenggam satu ikatan persahabatan ini sememangnya bertujuan untuk menggalakkan dan membuka minda masyarakat dan orang ramai agar sentiasa mengamalkan cara hidup yang sihat umpamanya melibatkan diri dengan kegiatan sukan secara berterusan selain mempromosikan cara hidup sihat melalui sukan berbasikal dan aktiviti ini juga menjadi salah satu senaman alternatif selain daripada berjoging, senamrobik dan sebagainya.

  Trek cabaran kegunaan bersama
  Menurut Pengiran Haji Abdul Raqib bin Pengiran Haji Jali, adapun dalam aktiviti ekstrem sebegini ia tergantung kepada kemampuan dan kebolehan masing-masing dalam menguasai teknik dan trik tersendiri.

  Namun apa yang pasti untuk menguasai atau mendalami aktiviti sukan basikal lasak ini, seseorang itu mestilah memiliki kemahiran yang mantap dalam teknik-teknik tertentu seperti climbing, downhill, jump gap dan sebagainya, di samping mestilah mengetahui cara menunggang basikal yang betul serta menitik beratkan keselamatan diri dan persekitaran.

  “Dengan trek-trek cabaran yang dibina sendiri oleh ahli-ahli kami yang anggaran jauhnya 10 kilometer dan mengambil masa satu sehingga dua jam ini, sememangnya ia dapat memberikan kemudahan bersama bukan sahaja terhad kepada penduduk kampung bahkan juga orang ramai, di samping mengeratkan ikatan silaturahim sesama para penggemar sukan lasak di negara ini,” ujarnya lanjut.

  ‘Kami seperti satu keluarga’
  Sementara itu, Awang Mohammad Zul Raimi juga selaku salah seorang ahli kumpulan berkenaan turut berkesempatan berkongsi pandangan bahawa aktiviti sebeginilah mampu mendidik para peserta akan sifat sabar dan juga menguji semangat setia kawan dalam mengharungi apa jua keadaan demi mencapai matlamat misi permainan.

  “Kami sebenarnya seperti satu keluarga hanya kerana mempunyai minat yang sama. Itulah kelebihannya, bukan sekadar untuk menjaga kesihatan dan riadah.

  “Bukan hanya untuk meraih kepuasan semata-mata bahkan hakikatnya aktiviti ekstrem ini juga mampu mencetuskan ketenangan jiwa dan minda seseorang apabila menyaksikan keindahan alam semula jadi penuh kehijauan,” tambahnya yang mula berjinak-jinak dalam sukan lasak berbasikal berkenaan sejak beberapa tahun lalu.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Ikan paus langgar bot, 1 maut, 1 cedera  

  SYDNEY, 1 OKT - Seorang lelaki maut dan seorang lagi cedera selepas seekor ikan paus melanggar sebuah bot di luar pantai timur Australia, kelmarin,...

  Singa baham tuan