Pusat Bahagia terima kunjungan

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 9 MAC – Menteri Kebajikan, Kesejahteraan Komuniti, Wanita, Keluarga dan Pembangunan Kanak-kanak Sarawak, Puan Yang Terutama Dato Sri Hajah Fatimah Abdullah, hari ini, mengadakan lawatan ke Pusat Bahagia, Brunei dan Muara.

Semasa lawatan ke pusat berkenaan, rombongan mendengarkan taklimat yang disampaikan oleh pemangku pengarah Jabatan Pembangunan Masyarakat (JAPEM) dan penolong pengarah, JAPEM (Bahagian Keluarga, Wanita dan Kanak-kanak) mengenai peranan dan bidang tugas utama jabatan tersebut, terutamanya perkhidmatan institusi keluarga, wanita dan kanak- kanak.

Taklimat turut dihadiri oleh timbalan setiausaha tetap (Kemasyarakatan), Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan dan pegawai-pegawai kanan dari kedua belah pihak.

Sejurus selesai sesi taklimat, PYT Dato Sri Hajah Fatimah serta rombongan melihat lebih dekat lagi kelas-kelas kemahiran dan latihan di mana pelatih menunjukkan kemahiran mereka seperti memasak, menjahit, membuat kain tenunan, pengajaran bahasa isyarat braille, kelas agama dan pertukangan kayu.

Rombongan juga berpeluang menyaksikan Pameran Keusahawanan yang mempamerkan produk-produk daripada warga emas, orang kelainan upaya (OKU), ibu-ibu tunggal, Program Pengupayaan Asnaf Zakat, Satu Kampung Satu Produk (1K1P) dan Program Curahan Ilmu.

PYT Dato Sri Hajah Fatimah serta rombongan berada di negara ini dalam rangka lawatan kerja rasmi selama lima hari bermula 8 hingga 12 Mac 2020.

Rombongan semasa berada di negara ini juga akan mengadakan perjumpaan bersama Kementerian Pendidikan, Majlis Wanita Brunei Darussalam dan persatuan-persatuan di bawahnya, syarikat-syarikat perusahaan tempatan dan juga lawatan ke Muzium Alat Kebesaran Diraja.

Turut serta dalam lawatan kerja adalah Timbalan Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke Brunei merangkap Penasihat Kedutaan dan Ketua Canseri, Nadia Azura Mohd Nudri; Menteri Muda Wanita, Keluarga dan Pembangunan Kanak-kanak Sarawak, PYT Hajah Rosey binti Haji Yunus dan ahli Majlis Pendidikan Awal Kanak-kanak Sarawak (MPAKS), Dato Dr Adi Haji Badiozaman Tuah.

PYT Dato Sri Hajah Fatimah semasa mengadakan lawatan ke kelas kemahiran dan latihan pelatih di Pusat Bahagia.