Wednesday, July 17, 2024
25.5 C
Brunei

  -

  Pusat data nasional Indonesia hadapi serangan siber

  JAKARTA, 25 JUN – Pusat data nasional Indonesia telah dijejaskan oleh kumpulan penggodam yang meminta wang tebusan AS$8 juta yang dikatakan kerajaan tidak akan membayar.

  Serangan siber itu telah mengganggu perkhidmatan lebih 200 agensi kerajaan di peringkat nasional dan serantau sejak Khamis lepas, kata Samuel Abrijani Pangerapan, ketua pengarah aplikasi informatik dengan Kementerian Komunikasi dan Informatik.

  Beberapa perkhidmatan kerajaan telah kembali – perkhidmatan imigresen di lapangan terbang dan tempat lain kini berfungsi – tetapi usaha diteruskan untuk memulihkan perkhidmatan lain seperti pelesenan pelaburan, kata Pangerapan kepada pemberita Isnin.

  Penyerang telah menahan tebusan data dan menawarkan kunci untuk akses sebagai balasan untuk wang tebusan AS$8 juta, kata pengarah rangkaian & penyelesaian IT PT Telkom Indonesia, Herlan Wijanarko, tanpa memberikan butiran lanjut.

  Wijanarko berkata syarikat itu, dengan kerjasama pihak berkuasa di dalam dan luar negara, sedang menyiasat dan cuba memecahkan penyulitan yang menjadikan data tidak dapat diakses.

  Menteri Komunikasi dan Informatik, Budi Arie Setiadi memberitahu wartawan bahawa kerajaan tidak akan membayar wang tebusan.

  “Kami telah mencuba yang terbaik untuk menjalankan pemulihan sementara (Agensi Siber dan Kripto Kebangsaan) kini sedang menjalankan forensik,” tambah Setiadi.

  Ketua agensi itu, Hinsa Siburian, berkata mereka telah mengesan sampel perisian tebusan Lockbit 3.0.

  Pengerusi Institut Penyelidikan Keselamatan Siber Indonesia, Pratama Persadha, berkata serangan siber semasa adalah yang paling teruk dalam siri serangan perisian tebusan yang melanda agensi dan syarikat kerajaan Indonesia sejak 2017.

  “Gangguan kepada pusat data nasional dan beberapa hari yang diperlukan untuk memulihkan sistem bermakna serangan perisian tebusan ini adalah luar biasa,” kata Persadha. “Ia menunjukkan bahawa infrastruktur siber kami dan sistem pelayannya tidak dikendalikan dengan baik.”

  Beliau berkata serangan perisian tebusan tidak akan bermakna jika kerajaan mempunyai sandaran yang baik yang secara automatik boleh mengambil alih pelayan utama pusat data nasional semasa serangan siber.

  Bank pusat Indonesia telah diserang oleh perisian tebusan pada 2022 tetapi perkhidmatan awam tidak terjejas. Aplikasi COVID kementerian kesihatan Indonesia telah digodam pada 2021, mendedahkan data peribadi dan status kesihatan 1.3 juta orang.

  Tahun lalu, platform perisikan yang memantau aktiviti berniat jahat di alam siber, Dark Tracer, mendedahkan bahawa kumpulan penggodam dikenali sebagai perisian tebusan LockBit telah mendakwa telah mencuri 1.5 terabait data yang diuruskan oleh bank Islam terbesar Indonesia, Bank Syariah Indonesia. – AP

  Pegawai memeriksa pasport penumpang yang berlepas ke Singapura di pusat pemeriksaan imigresen terminal feri Bandar Bentan Telani di Pulau Bintan, Indonesia, pada 15 Mei 2024. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Nepal, India kerjasama cari mayat hilang tragedi bas hanyut

  KATHMANDU, 17 JULAI – Pihak berkuasa tempatan sedang berkerjasama dengan pegawai sempadan daerah India untuk mencari mayat dalam kemalangan Simaltal, di mana tanah runtuh...