Pusat swab Bridex bantu percepat pengesanan jangkitan

Oleh Sim Y. H.
Gambar oleh Muiz Matdani

Sejak negara kita digemparkan sekali lagi dengan penularan pandemik gelombang kedua, Kementerian Kesihatan bertindak pantas dan berusaha mengawal penularan wabak ini dengan melaksanakan beberapa arahan yang perlu dipatuhi oleh rakyat dan penduduk di negara ini.

Sebagai salah satu usaha berterusan Kementerian Kesihatan untuk menangani penularan wabak, sebuah pusat swab pandu lalu pertama Brunei iaitu Pusat Swab Pandu Lalu Bridex telah ditubuhkan di Bridex, Jerudong.

Pusat swab berkenaan mula beroperasi pada 23 Ogos lalu yang bertujuan untuk meningkatkan kapasiti ujian swab bagi SARS-CoV-2 di negara ini dan sebagai satu lagi kaedah bagi orang ramai yang perlu menjalani ujian swab bagi mendapatkan keputusan jangkitan koronavirus.

Baru-baru ini, wakil-wakil media telah diberikan peluang untuk menyaksikan operasi pengendalian pusat berkenaan, di mana para pemandu dan penumpang diberikan ujian swab semasa berada di dalam kenderaan masing-masing.

Menurut Konsultan Gred 2, Jabatan Perkhidmatan Pergigian, Kementerian Kesihatan, Dr Maisalamah binti Haji Taha yang juga merupakan pengurus Projek Pusat Swab Pandu Lalu Bridex, pusat itu berupaya untuk mengendalikan 270 slot tempahan melalui aplikasi QueUp.

Pengurus Projek Pusat Swab Pandu Lalu BRIDEX, Dr Maisalamah ketika ditemu bual oleh media.
Antara pemohon yang datang bagi mendapatkan ujian swab secara pandu lalu.
Setiap petugas kesihatan yang menjalankan ujian swab pandu lalu akan memakai pakaian perlindungan penuh (PPE).
Untuk meningkatkan kapasiti ujian swab bagi SARS-CoV-2 di negara ini, sebuah pusat swab pandu lalu pertama Brunei iaitu Pusat Swab Pandu Lalu Bridex telah ditubuhkan di Bridex, Jerudong.
Hanya dua orang sahaja dibenarkan untuk mendapatkan ujian swab dalam sebuah kenderaan (iaitu seorang pemandu dan seorang penumpang) dan hanya satu tempahan sahaja perlu dibuat bagi setiap kenderaan.

Di mana hanya dua orang sahaja dibenarkan untuk mendapatkan ujian swab dalam sebuah kenderaan (iaitu seorang pemandu dan seorang penumpang) dan hanya satu tempahan sahaja perlu dibuat bagi setiap kenderaan.

“Ini bermakna ada 540 orang pemohon yang boleh diberikan ujian swab.

“Bagi setiap tempahan, kami ingin mengingatkan lagi supaya para pemohon memberikan maklumat yang penuh seperti nama penuh, nombor Bru-HIMS yang betul dan nombor kad pengenalan yang betul bagi kedua-dua pemohon dalam sebuah kereta yang ingin mendapatkan ujian swab,” jelasnya lagi.

Beliau menambah bahawa butiran-butiran maklumat yang betul adalah amat penting untuk memudahkan proses pendaftaran dan supaya tempoh menunggu giliran tidak lama.

Pusat swab berkenaan beroperasi bermula pukul 8 pagi hingga 8 malam setiap Isnin hingga Khamis dan Sabtu. Para pemohon yang mempunyai kod BruHealth berwarna hijau dan kuning adalah dialu-alukan untuk mendapatkan ujian swab di pusat berkenaan dan juga dibukakan bagi mereka yang mempunyai kod Merah iaitu mereka yang diarahkan untuk menjalani ujian swab.

Beliau menerangkan bagi mereka yang mempunyai kod BruHealth Merah juga perlu untuk menempah slot melalui aplikasi QueUP bagi ujian swab kerana pusat itu hanya melakukan ujian swab secara tempahan sahaja.

Namun begitu, Dr Maisalamah menegaskan pusat berkenaan tidak akan menerima mereka yang mempunyai tanda-tanda jangkitan influenza seperti batuk, selesema, demam dan sakit tekak. Selain itu juga, tegas beliau bahawa pusat berkenaan adalah bukan untuk mana-mana individu yang memerlukan ujian swab bagi tujuan keluar negara atau pre-departure swab.

“Bagi ibu bapa yang tidak pandai memandu, mereka adalah dibenarkan untuk dibawa oleh anak mereka. Dalam keadaan ini, tiga orang dalam sebuah kenderaan adalah dibenarkan di mana seorang memandu kenderaan dan dua orang penumpang mendapatkan ujian swab mereka.”

Beliau menekankan lagi bahawa tempahan adalah bagi dua orang sahaja iaitu pemandu dan penumpang. Mereka yang berjaya menempah slot dikehendaki untuk ke pusat swab pandu lalu berkenaan mengikut waktu tempahan di mana petugas akan memastikan bahawa mereka mempunyai tempahan serta maklumat yang tepat dengan menunjukkan butiran dalam aplikasi QueUp dan juga aplikasi BruHealth sebelum mereka dibenarkan untuk bergerak ke kawasan ujian swab.

Jelas beliau lagi, penumpang yang ingin untuk mendapatkan ujian swab perlu duduk di belakang pemandu bagi memudahkan para petugas untuk melakukan ujian swab serta untuk membuat pertanyaan.