Putera Harry, Meghan keluarkan dakwaan baharu

LONDON, 7 MAC – Keluarga Diraja Britain hari ini bersedia mendengar satu lagi pendedahan daripada Putera Harry dan isterinya, Meghan, selepas seminggu dakwaan dan saling berbalas dakwaan mencapai kemuncak menerusi rancangan siaran temu bual mereka bersama Oprah Windfrey.

Temu bual selama dua jam dengan pengacara dari Amerika Syarikat (AS) merupakan temu bual terbesar Diraja sejak ibunda kepada Harry, Puteri Diana meluahkan mengenai perkahwinan dengan ayahandanya, Putera Charles pada 1995.

Kenyataan mengejut daripada Puteri Diana mengenai urusan kedua-dua pihak, dan kehidupannya dalam keluarga paling terkenal di dunia, disaksikan lebih daripada 22 juta orang di Britain – merupakan satu rekod.

Tetapi itu mungkin dapat ditandingi oleh Harry dan Meghan yang meluahkan cerita bersama Winfrey, yang dilaporkan dijual kepada penyiar AS, CBS dengan harga AS$7 hingga AS$9 juta.

Winfrey turut mengekalkan hak asasi antarabangsa, yang akan memenuhi rasa ingin tahu mengenai monarki Britain berusia berabad-abad – dan kebimbangan mereka – ke seluruh dunia.

Meghan juga mengadu mengenai kehidupan diraja yang ketat dari rumah agam mereka di California.

Penonton akan mengikuti untuk melihat sama ada beliau dan Harry akan melakukan tindak balas sejak meninggalkan Istana Buckingham.

Tumpuan utama akan diberikan terhadap sebarang cadangan daripada Meghan, yang mempunyai darah kacukan, bahawa rasis memainkan peranan dalam keputusan mengejut mereka untuk berpindah ke Amerika Utara.

Bekas pelakon televisyen itu, 39, disifatkan oleh akhbar Britain sebagai keras kepala, berkira dan dimanjakan, dan pasangan tersebut cuai dan pentingkan diri kerana mengundurkan diri dari keluarga diraja. Tetapi, bagi penyokong Meghan, terutama di AS, melihat bayangan itu masalah rasis, mendakwa monarki tidak mampu menangani ‘wanita berkulit hitam yang tabah’. – AFP

Putera Harry dan isterinya, Meghan semasa temu bual bersama Oprah Winfrey. Temu bual tersebut merupakan yang pertama sejak Puteri Diana mengongsikan mengenai perkahwinan bersama Putera Charles pada 1995. – AP