Putera William, Kate kunjungi Ireland

DUBLIN, 3 MAC – Putera William dan isterinya Kate memulakan kunjungan ke Ireland hari ini, dalam perjalanan berprofil tinggi oleh ketua-ketua kanan Britian semenjak Ratu Elizabeth II mengadakan lawatan bersejarah pada tahun 2011.

Kunjungan selama tiga hari tersebut diadakan beberapa minggu sebelum pilihan raya umum di mana melonjakkan sokongan untuk Parti Nasionalis, Sinn Fein, yang memainkan peranan dalam penyatuan semula Ireland.

Nenekanda William merupakan ketua negara di Ireland Utara. Sinn Fein adalah sayap politik Tentera Republikan Ireland (IRA), yang berjuang melawan pemerintahan British di wilayah tersebut selama beberapa dekad.

Kunjungan kedua-dua pasangan tersebut diadakan tidak lama selepas Britain mengumumkan pengunduran mereka dari Kesatuan Eropah pada 31 Januari, di mana sempadan Ireland Utara dan Republik Ireland telah menjadi isu besar.

William dan Kate kelmarin – secara rasminya memegang gelaran Duke dan Duchess of Cambridge – akan mengadakan pertemuan dengan presiden Ireland, Michael D. Higgins dan Perdana Menteri, Leo Varadkar di Dublin.

Turut diadakan ialah acara meletakkan karangan bunga di Garden of Remembrance bagi memperingati me-reka yang terkorban semasa berjuang untuk mendapatkan kemerdekaan Ireland – yang kebanyakan terkorban di tangan British.

Kunjungan – dibuat atas permin-taan Pejabat Luar Negeri di London dan kunjungan pertama mereka ke Ireland – akan membuat kunjungan ke Galway, di bahagian Barat pantai Ireland.

Keseluruhan pulau Ireland sebelum ini berada di bawah jajahan Britain se-hingga peperangan untuk mencapai kemerdekaan di antara pasukan mahkota dan republikan Ireland yang berakhir pada tahun 1921. – AFP