Putin tidak rancang rombakan kabinet

MOSCOW, 20 FEB – Presiden Vladimir Putin mengatakan bahawa penyingkiran perdana menteri Rusia dan perombakan kabinet yang melibatkan ramai orang di Rusia pada bulan Januari yang sebenarnya tidak dijangkakan, namun beliau tetap samar-samar tentang alasan untuk tindakan itu.

Dalam temu bual oleh agensi berita TASS milik kerajaan, dalam episod pertama yang dikeluarkan hari ini, Putin berkata ‘tiada yang luar biasa atau tidak dijangkakan’ mengenai pembubaran kerajaan.

“Sudah tentu anda boleh bertanya kepada saya jika saya katakan tiada perubahan, tiada rancangan untuk itu. Ya saya buat. Jika saya berkata bahawa saya akan mengubah kerajaan esok, semua kerja akan berhenti sehari esok, “kata Putin.

Perombakan tersebut hanya berlaku beberapa jam selepas Putin mengumumkan pembaharuan perlembagaan kontroversi semasa acara tahunan negaranya pada 15 Januari.

Kedua-dua keputusan itu dilihat secara meluas sebagai strategi bekas pegawai KGB berusia 67 tahun untuk kekal berkuasa di masa lalu yang diamanahkan undang-undang pada tahun 2024.

Putin juga menolak Dmitry Medvedev, sekutu lamanya, yang menjadi perdana menteri negara hingga 2012.

Medvedev, yang mengalahkan Putin sebagai presiden pada 2008, bersetuju untuk tidak berkempen untuk penggal kedua pada 2011 bagi memberi jalan kepada Putin, menimbulkan kemarahan masyarakat yang kemudian diterjadi protes besar-besaran 2011 hingga 2012.

Putin berkata beliau membincangkan rombakan dengan Medvedev terlebih dahulu, kerana mereka mempunyai hubungan ‘terbuka dan mesra”. – AP

Presiden Russia Vladimir Putin mendengar semasa pertemuan di Kremlin di Moscow, Rusia. – AP