Puting beliung New Orlean ragut satu nyawa

ARABI, LOUISIANA, 23 MAC – Puting beliung melanda bahagian New Orleans dan pinggir bandarnya kelmarin, menterbalikkan kereta, merobek bumbung rumah dan membunuh sekurang-kurangnya seorang di kawasan Louisiana yang dilanda Taufan Katrina 17 tahun lalu.

Puting beliung lain yang dicetuskan oleh sistem ribut yang sama telah melanda bahagian Texas dan Oklahoma Isnin lalu, membunuh seorang wanita di utara Dallas dan menyebabkan pelbagai kecederaan dan kerosakan yang meluas, sebelum bergerak ke arah timur.

Sebahagian daripada Paroki St. Bernard, yang bersempadan dengan New Orleans di tenggara, kelihatan menerima bebanan cuaca yang teruk dan di situlah kematian berlaku. Pegawai Paroki St. Bernard tidak memberikan butiran tentang bagaimana mangsa tersebut meninggal dunia; mereka berkata ramai lagi yang cedera.

Pekerja penyelamat sedang mencari melalui kariah pinggir bandar untuk mencari lebih ramai orang yang memerlukan bantuan, menurut Sheriff Jimmy Pohlmann.

Presiden Paroki St Bernard, Guy McInnis berkata puting beliung menyebabkan kerosakan meluas di seluruh paroki.

Stesen televisyen New Orleans menyiarkan secara langsung imej ribut ketika ia melanda kawasan metropolitan.

Puting beliung itu kelihatan bermula di pinggir bandar dan kemudian bergerak ke timur merentasi Sungai Mississippi ke Lower 9th Ward Bawah New Orleans dan sebahagian Paroki St Bernard — kedua-duanya rosak teruk oleh Katrina — sebelum bergerak ke timur laut. – AP

Sisa-sisa bencana puting beliung kelihatan di Lower 9th Ward selepas ribut kuat bergerak melalui kawasan itu kelmarin. – AP