Putri duyung memukau di konvensyen MerMagic

MANASSAS, AMERIKA SYARIKAT – Rambut mayang mengurai berlingkaran dan sirip berkilau-kilauan ketika ribuan orang mengenakan ekor untuk menyelam dalam acara ikan duyung pada hujung minggu di konvensyen MerMagic di Virginia.

Diadakan di pusat akuatik di Manassas, di timur Amerika Syarikat, konvensyen itu dianggap sebagai acara terbesar di dunia yang didedikasikan kepada putri duyung, dan menarik peminat dari setiap lapisan masyarakat.

“Ia benar-benar untuk semua orang, disebabkan anda tidak semestinya pandai berenang untuk menjadi ikan duyung, anda tidak semestinya perlu memiliki ekor,” kata Morgana Alba pengasas bersama konvensyen.

Wujudnya legenda mengenai pelbagai jenis putri duyung yang berlainan dalam setiap masyarakat berdasarkan catatan sejarah, bermakna tidak ada cara yang salah untuk menjadi putri duyung. Sebuah kumpulan, Society of Fat Mermaids, berusaha untuk memperkukuh mesej tersebut dan menarik lebih ramai peminat sirip.

Pengasas persatuan Che Monique berkata dia menyiarkan gambar-gambar anggota kumpulan berenang dan mengadakan persembahan dalam kolam renang sementara menghias diri mereka dalam pakaian ikan duyung di Instagram untuk menggalak orang lain supaya memikirkan bahawa ‘saya juga boleh melakukannya.’

Putri duyung mengambil bahagian dalam acara renang terbuka semasa MerMagic Con di Pusat Akuatik di Manassas, Virginia. – AFP
Meagan Jones bergambar di dalam air semasa konvensyen MerMagic Con di Pusat Akuatik di Manassas, Virginia. – AFP

Namun sesetengah orang mungkin tidak berminat dengan harga mahal yang datang bersama apabila menjadi putri duyung.

Ramai ‘gadis ikan duyung’ berbelanja beribu-ribu dolar ke atas pakaian berwarna-warni dan rumit, kebanyakannya digunakan untuk ekor yang ditempah khas yang dibuat daripada silikon atau busa dan fabrik khas.

Di lantai pameran perdagangan, vendor menjual segala-galanya daripada ekor penuh sehingga kepada aksesori untuk menghias dan melengkapkan penampilan ikan duyung, termasuk hiasan kepala, rantai leher, cincin dan pakaian.

“Ini pastinya bukan satu hobi yang murah,” beritahu putri duyung Jasmine Glover kepada AFP, berkata ekor yang dipakainya di konvensyen berharga ‘di antara AS$2,000 dan AS$3,000.’

Kemudian, terdapat juga kos perbelanjaan seperti mendapatkan anggota penyelamat dan sijil selam percuma, tambahnya, ‘untuk memastikan saya selamat.’

Tengah hari di pusat akuatik menyaksikan ratusan putri duyung bertenggek di pinggir kolam renang besar untuk gambar ramai dan berenang di kolam terbuka.

Sementara ramai menyertainya hanya untuk berseronok, yang lainnya datang dalam semangat bersaing dan mencuba nasib mereka dalam pertandingan Mer-Olimpik atau Pertandingan Ratu Duyung AS.

“Saya fikir ia benar-benar menakjubkan,” kata Hannah Sayward, mahkota bunga terang menghiasi rambut keriting perang muda dan ekor berwarna pastel yang berkilauan di tepi kolam renang.

“Orang dulu-dulu mempercayai putri duyung dan kini secara saintifik orang tidak lagi percaya, namun secara terus-terang, sekumpulan orang dengan impian dan semangat telah menjadikan ikan duyung satu kenyataan.” – AFP