Qantas catat kerugian AS$1.9 bilion

SYDNEY, 20 OGOS – Syarikat penerbangan Australia Qantas hari ini mencatat kerugian tahunan berjumlah hampir AS$2 bilion selepas ‘kemerosotan teruk’ dalam permintaan disebabkan pandemik koronavirus.

Sekatan ke atas perjalanan ke Australia dan pengharaman ke atas warga yang meninggalkan negara menjelaskan kerugian sebelum cukai sebanyak Aus$2.7 bilion, termasuk kos peruntukan Airbus A380 dan bayaran lebihan yang besar.

Pendapatan merosot 82 peratus di antara April dan Jun.

Berdepan ‘tempoh paling mencabar’ dalam sejarah 99 tahunnya, Qantas berkata ia akan meneruskan dengan pengurangan 6,000 kakitangan dan telah menghentikan 100 kapal terbang selama setahun dalam kempen pemotongan kos berjumlah AS$10 bilion.

Syarikat penerbangan itu melaporkan ‘separuh tahun pertama yang kukuh’ disusuli oleh ‘kemerosotan dalam permintaan perjalanan’ apabila sekatan virus diperkenalkan.

“Kami dijangka mencatat satu lagi keuntungan melebihi Aus$1 bilion apabila krisis ini meletus,” kata CEO Alan Joyce.

Industri penerbangan global sedang menghadapi krisis terbesar setakat ini, dengan pelbagai syarikat penerbangan terkenal berusaha mendapatkan bantuan berbilion dolar untuk mengelak daripada jatuh muflis, sementara yang lainnya telah gulung tikar.

Di Australia, sektor itu telah menerima ratusan juta dolar dalam dana pembayar cukai tatkala kerajaan bergegas untuk menyelamatnya daripada jatuh muflis.

Joyce berkata industri akan ‘mengambil masa’ untuk pulih. – AFP