Monday, November 28, 2022
31.8 C
Brunei

-

Qatar perkenal perkampungan kabin padang pasir

DOHA – Qatar baru-baru ini, telah melancarkan perkampungan peminat yang menampilkan 6,000 kabin di lot terpencil berhampiran lapangan terbangnya yang menawarkan penginapan untuk Piala Dunia, bermula beberapa hari sahaja lagi.

Ketika wartawan melawat kabin, angin padang pasir menyelubungi tapak seluas 3.1 kilometer persegi itu, yang menempatkan stesen metro, perhentian bas, dan restoran sementara serta kedai serbaneka yang dirancang. Kawasan itu secara teori boleh menampung seramai 12,000 orang jika ditempah mengikut kapasiti, kata pegawai.

Rumput hijau tiruan meliputi laluan pejalan kaki di luar, dengan kawasan umum dipenuhi kerusi gaya bean-bag. Bendera negara yang bersaing dikibar oleh angin padang pasir yang kuat, skrin besar turut disediakan di tapak untuk peminat menonton perlawanan. Pekerja meronda di tapak itu untuk memeriksa sentuhan terakhirnya.

Kabinnya yang berwarna terang, masing-masing dengan dinding nipis, direka untuk memuatkan satu atau dua orang dengan katil berkembar, meja dan kerusi kecil, penghawa dingin, tandas dan pancuran mandian di dalamnya.

Setiap satu akan berharga sekitar AS$200 semalam (AS$270 dengan papan) semasa kejohanan berlangsung. Kira-kira 60 peratus daripada kabin sudah ditempah untuk kejohanan itu, kata Omar al-Jaber, ketua penginapan di Jawatankuasa Tertinggi Qatar untuk Penghantaran dan Legasi untuk kejohanan itu.

Kabin berwarna terang, masing-masing dengan dinding nipis, direka untuk memuatkan satu atau dua orang dengan katil berkembar, meja dan kerusi kecil, penghawa dingin, tandas dan pancuran mandian di dalamnya. – AP
Kawasan umum di perkampungan peminat yang dipenuhi dengan kerusi gaya bean-bag. – AP
Perkampungan peminat itu yang menempatkan stesen metro, perhentian bas, dan restoran sementara serta kedai serbaneka yang dirancang. – AP

Terdapat bilik lain yang ditawarkan pada harga AS$80 semalam yang lebih jauh daripada tapak ini, ia berhampiran Lapangan Terbang Antarabangsa Doha dan Lapangan Terbang Antarabangsa Hamad, yang kedua-duanya akan melihat penerbangan sepanjang masa semasa kejohanan.

Mereka yang menginap di Fan Village boleh menjangkakan perjalanan ulang alik selama 40 minit ke tapak stadium.

“Kebanyakan peminat lebih suka jika ia bukan hotel, mereka lebih suka pangsapuri dan vila,” kata al-Jaber, sambil menyatakan pilihan itu diuruskan oleh syarikat hospitaliti Perancis, Accor.

Bagaimanapun, mereka yang mahukan penginapan bajet akan datang ke tapak ini dan satu lagi untuk pilihan yang lebih murah, katanya.

Menjelang kejohanan itu, kebimbangan mengenai ruang bilik hotel dan harga tinggi untuk bilik yang tersedia telah menghantui Qatar, yang kekurangan kapasiti hotel untuk semua pasukan, pekerja, sukarelawan dan peminat di Piala Dunia.

Justeru Doha telah mencipta tapak perkhemahan dan kabin, mengupah kapal persiaran, dan menggalakkan peminat untuk tinggal di negara jiran dan terbang ke sini untuk menyaksikan perlawanan.

Qatar telah menganggarkan ia akan mempunyai 130,000 bilik sehari untuk kejohanan itu.

Dubai berdekatan di Emiriah Arab Bersatu telah merancang untuk kemasukan peminat Piala Dunia yang ingin tinggal di sana di mana pendapatan mereka boleh meningkat.

“Sekarang, pilihan penerbangan ulang alik, ia adalah salah satu pilihan untuk orang yang sudah tinggal di negara jiran kita dan… mereka ingin meluangkan masa sehari untuk menghadiri perlawanan itu,” kata al-Jaber.

“Jadi ini adalah pilihan yang baik untuk mereka dalam keadaan kes mereka. Jika mereka ingin datang dan tinggal, mereka amat dialu-alukan, sudah tentu, dan terdapat banyak pilihan untuk mereka,” tambahnya.

Masih terdapat pelbagai pilihan untuk peminat di Qatar yang tersedia untuk disewa, mulai dari hotel, bilik kapal persiaran, kapal dan khemah perlayaran tradisional dhow, kampung peminat, kabin porta dan karavan, kata al-Jaber. – AP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Ratusan bantah sekatan COVID China

BEIJING, 27 NOV – Bantahan terhadap kawalan koronavirus di China yang telah mengurungkan jutaan penduduk di rumah telah merebak ke Shanghai dan bandar lain...
- Advertisment -