Qatar tangkap menteri kewangan dituduh rasuah

DOHA, 6 MEI – Menteri kewangan Qatar, Ali Shareef al-Emadi telah ditangkap atas tuduhan penyalahgunaan kuasa dan penyalahgunaan dana awam, kata media negara hari ini.

Walaupun terdapat penangkapan pegawai tertinggi sebelumnya dalam kes rasuah di Qatar, sumber rasmi mengatakan Emadi adalah tokoh berprofil tertinggi untuk menghadapi tuduhan di bawah pemerintahan Emir Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani ketika ini.

“Peguam Negara memerintahkan penangkapan Menteri Kewangan Ali Shareef al-Emadi untuk menyoalnya mengenai apa yang disebut dalam laporan mengenai jenayah yang berkaitan dengan perkhidmatan awam yang melibatkan penyalahgunaan dana awam, penyalahgunaan fungsi, dan penyalahgunaan kuasa,” media negeri berkata.

Agensi Berita Qatar rasmi mengatakan bahawa siasatan telah dijalankan, tetapi tidak memberikan keterangan lebih lanjut.

Emadi telah berkhidmat sebagai menteri kewangan sejak 2013. Beliau juga merupakan presiden lembaga eksekutif syarikat penerbangan nasional Qatar Airways dan ketua lembaga Qatar National Bank.

Seorang diplomat yang berpangkalan di Qatar mengatakan ‘penangkapan itu tidak dijangka’.

“Bagus untuk melihat kerajaan menegakkan undang-undang mereka dan mencegah rasuah dan penyalahgunaan kuasa,” tambah diplomat itu. – AFP