QR Hunt BruPay’s hujung minggu ini

Oleh Pg Fairol RMF

BANDAR SERI BEGAWAN, 5 Dis – sebagai salah satu inisiatif Festival Disember Brunei, Kementerian Sumber-sumber Utama dan Pelancongan akan menganjurkan QR Hunt BruPay’s pada hujung minggu ini yang menawarkan ganjaran bernilai sehingga $100,000.

Dalam aktiviti dua hari itu, kod-kod QR akan disembunyikan di seluruh Kompleks Membeli-belah Yayasan Sultan Haji Hassanal Bolkiah (Yayasan) dan Bukit Shahbandar di mana para pengguna dikehendaki untuk menyelesaikan teka-teki menerusi media sosial atau dalam aplikasi (in-App) untuk mencari lokasi tersebut.

Seterusnya, mereka dikehendaki untuk mengimbas menggunakan aplikasi BruPay untuk menerima ganjaran yang akan dikreditkan ke dalam akaun BruPay.

Pusingan pertama QR Hunt akan diadakan pada 8 Disember bermula jam 2 hingga 5 petang di Kompleks Yayasan dan pusingan kedua pada 9 Disember bermula jam 7 hingga 10 pagi di Bukit Shahbandar.

Ketua Pegawai Eksekutif BruPay, Awang Sophian Mat Suny mengulas, QR Hunt adalah cara seronok bagi warga Brunei untuk mengambil pengalaman eWallet.

Mempelajari bagaimana mengimbas QR untuk mengutip wang adalah fungsi utama eWallet. Ia sebagai evolusi kod bar yang memerlukan mesin untuk mengimbas sedangkan kod QR boleh diimbas melalui telefon.

“Kami berharap pengalaman QR Hunt bukan saja memberi para peserta masa berseronok tetapi juga mendidik bagaimana menggunakan eWallet untuk kehidupan seharian mereka,” tambahnya.