Raducanu mampu ‘takluki dunia’

LONDON, 14 SEPT – Kejayaan Emma Raducanu di Terbuka AS menunjukkan pemain remaja dari Britain ini mampu ‘menakluki dunia’ tenis wanita, menurut bekas jurulatihnya.

Raducanu menjadi sensasi dunia selepas pemain berusia 18 tahun ini melepasi pusingan kelayakan dan seterusnya menjuarai Terbuka AS dalam penampilan keduanya di Grand Slam.

Dia berjaya menundukkan Leylah Fernandez pada Sabtu lalu di aksi final di New York untuk menjadi pemain wanita Britain untuk memenangi gelaran Grand Slam perseorangan sejak Virgina Wade melakukannya di Wimbledon pada 1977.

Bekas jurulatih Raducanu, Mark Petchey mengetahui bakat yang dimilikinya dan seorang yang sangat menumpukan perhatian.

Petchey percaya Raducanu mampu mengulangi kejayaan bekas pemain nombor satu dunia, Andy Murray, yang juga pernah bekerjasama dengan jurulatih tersebut.

Reaksi Emma Raducanu meraikan kemenangan selepas menewaskan Leylah Fernandez di final Terbuka AS minggu lalu. – AFP

“Dari hari pertama saya berjumpa dengannya di Pusat Tenis Kebangsaan, dia mempunyai sesuatu yang istimewa,” Petchey memberitahu ITV kelmarin.

“Ketika saya bekerjasama dengan Andy Murray selama setahun dan menyaksikan Andy (Murray) sejak berusia 16 tahun, dia juga menunjukkan kemampuan bermain tenis dan melakukan sesuatu yang sangat istimewa, dan Emma juga mempunyai kelebihan itu.

“Saya rasakan segalanya boleh diperbaiki, saya rasa pukulan servisnya masih boleh dipertingkatkan. Saya fikir dia akan bertambah baik dan akan mempunyai pengetahuan yang lebih baik.

Perjalanan yang mengagumkan semasa Terbuka AS telah melonjakkan Raducanu ke kedudukan ke-23 dunia dalam ranking WTA baharu yang dikeluarkan kelmarin, meningkat 127 kedudukan dari rankingnya sebelum kejohanan.

Raducanu adalah pemain kelayakan pertama memenangi Grand Slam dan bekas pemain nombor satu Britain, Tim Henman menjangkakan kejayaan pemain tersebut akan menjadi batu loncatan untuk kariernya. – AFP