Friday, March 31, 2023
23.2 C
Brunei

-

Rai rakan kongsi, lancar BGC Ignite

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 7 MAC – Brunei Gas Carriers (BGC) meraikan kejayaan rakan kongsi perniagaannya dalam majlis yang berlangsung di Ibu Pejabat BGC, Jerudong, hari ini.

Hadir mengalu-alukan rakan sejawat BGC dari Jabatan Tenaga ialah Pengarah Urusan BGC, Kapten Abdul Mateen Abdurrahman Liew dan Pengurus Perolehan dan Kontrak BGC, Pengiran Dianawaty binti Pengiran Haji Matzin.

Pengiran Dianawaty dalam kata alu-aluannya memuji kerjasama antara BGC dan rakan kongsi perniagaan PKS, CYZ Solutions, dalam menyokong inisiatif nilai dalam negara (ICV) bagi penghasilan pakaian Boilersuits BGC buatan Brunei pertama.

BGC juga menyatakan penghargaan kepada CYZ Solutions atas dedikasi, komitmen dan kolaborasi dengan BGC untuk menjadikan aspirasi ICV itu satu realiti.

Ia juga merupakan satu detik yang amat bermakna bagi CYZ Solutions sebagai sebuah perusahaan tempatan, di mana ia menunjukkan Brunei juga mampu untuk menghasilkan produk berkualiti secara domestik sekali gus memacu pembangunan tempatan.

Sementara itu, pada sebelah petang, BGC juga melancarkan Program Pembangunan ICV terbaharu, BGC Ignite untuk memacu pertumbuhan keupayaan ekosistem perkapalan tempatan dan industri maritim.

Program yang pertama seumpamanya di Brunei itu dihasratkan untuk memacu aspirasi negara bagi pembangunan industri maritim dan perkapalan melalui projek Brunei Darussalam Maritime Cluster (BDMC).

Dengan kerjasama Ekosistem Perniagaan dan Industri (IBE), BGC juga menjemput Pemangku Penolong Pengarah Ekosistem Perniagaan dan Industri, Kementerian Kewangan dan Ekonomi, Haji Mohammad Hadillah bin Haji Abdul Manaf untuk berkongsi mengenai beberapa perkembangan projek BDMC serta untuk mengadakan perbincangan interaktif dengan mereka yang hadir bagi menjayakan projek berkenaan dan pembangunan ekonomi Brunei.

Program ICV Ignite dijadualkan untuk bermula dengan siri latihan dalam suku kedua 2023 dengan pendaftaran masih dibukakan bagi mereka yang berminat.

Kapten Abdul Mateen Abdurrahman Liew bersama rakan kongsi bergambar ramai pada acara tersebut. – Gambar serahan BGC

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Otai impi meluncur ombak hingga usia 100

FUJISAWA, JEPUN, 30 MAC – Seorang warga emas membuktikan bahawa usia bukan penghalang untuk melakukan pelbagai aktiviti lasak seperti meluncur ombak. Seiichi Sano mula meluangkan...
- Advertisment -