Saturday, August 13, 2022
24 C
Brunei

Raih keberkatan 10 hari terakhir bulan Ramadan

-

Oleh Nurdiyanah R.

Begitu cepat masa berlalu, tidak terasa kita sudah berada di 10 malam terakhir bulan Ramadan yang menjadi kemuncak untuk kita mencari satu malam yang lebih baik daripada seribu bulan iaitu malam Lailatul Qadar dengan beramal ibadat.

Ini terbukti melalui firman Allah SWT dalam Surah Al-Qadr ayat 1 hingga 5 sebagaimana tafsirnya:

“Sesungguhnya Kami telah menurunkan Al-Quran ini pada malam Lailatul Qadar. Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran malam Lailatul Qadar itu? Malam lailatul qadar lebih baik daripada seribu bulan. Pada malam itu, turun malaikat dan Jibril, dengan izin Tuhan mereka kerana membawa segala perkara yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut. Sejahteralah malam yang berkat itu hingga terbit fajar.”

Berlakunya pada malam ganjil

Sesungguhnya kita tidak dapat mengetahui bila berlakunya Lailatul Qadar. Hikmahnya adalah supaya kita akan berusaha dengan bersungguh-sungguh untuk beribadat pada setiap malam di bulan Ramadan agar dapat bertemu dengan Lailatul Qadar dan tidak akan hanya beribadat pada malam tertentu sahaja.

Semasa bulan Ramadan ini juga merupakan kesempatan terbaik untuk setiap umat Islam memohon keampunan kepada Allah SWT daripada dosa silam yang membelenggu diri.
Lailatul Qadar itu berlaku pada 10 malam terakhir bulan Ramadan di mana besar kemungkinan ia berlaku pada malam berangka ganjil iaitu sama ada pada malam ke-21, 23, 25, 27 atau pada malam 29.

Dalam hal ini, sebahagian ulama berpendapat Lailatul Qadar itu berlaku pada 10 malam terakhir bulan Ramadan di mana besar kemungkinan ia berlaku pada malam berangka ganjil iaitu sama ada pada malam ke-21, 23, 25, 27 atau pada malam 29, ini berdasarkan kepada hadis Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Imam Al-Bukhari sebagaimana maksudnya:

“Dari Aisyah (RA), sesungguhnya Rasulullah SAW bersabda: Carilah Lailatul Qadar pada malam-malam yang ganjil pada 10 hari terakhir bulan Ramadan.”

Pada malam tersebut juga, Jibril AS bersama para malaikat yang lain akan turun ke bumi untuk memberi salam kepada orang-orang mukmin yang beribadat yang mana mereka itu akan diampunkan segala dosanya yang telah lalu. Oleh itu, tingkatkanlah ibadat dengan penuh keikhlasan serta mengharap keredaan Allah SWT.

Sentiasa menyucikan niat

Sehubungan itu setiap umat Islam diseru agar menggunakan masa dan peluang yang ada dengan sebaiknya serta melakukan perkara yang berkebajikan pada bulan yang penuh kerahmatan ini lebih-lebih lagi dengan hati yang bersih dihiasi dengan jiwa kesyukuran dan pengharapan kepada Allah SWT dengan sepenuhnya.

Untuk meraih ganjaran malam Al-Qadr, seseorang selayaknya mengikhlaskan niat beribadah kerana Allah SWT, menyucikan jiwa daripada sifat mazmumah dan menghindari berbuat dosa. Dengan bersungguh-sungguh menyempurnakan kewajipan puasa pada siang hari selain menjaga seluruh anggota dan pancaindera daripada maksiat. Begitu juga menahan perut daripada makan makanan dan minuman yang syubhah apatah lagi yang haram terutamanya ketika berbuka puasa dan bersahur.

Antara amal ibadah yang perlu kita lakukan di bulan yang penuh kemuliaan ini ialah memperbanyakkan membaca Al-Quran, berzikir, mengerjakan sembahyang fardu berjemaah dan sunat Tarawih di rumah bersama keluarga, qiamullail dan sembahyang sunat, membaca tahlil serta memperbanyakkan amalan bersedekah kepada yang memerlukan.

Kesemua ini pastinya mampu mendidik diri kita untuk menjadi seseorang umat yang memahami erti kesabaran dan keinsafan serta ketakwaan demi memperoleh keredaan Allah SWT, lebih-lebih dalam mengejar keistimewaan malam lailatulqadar.

Memperbanyakkan istighfar

Dalam pada itu sebagai hamba Allah kita juga mestilah sentiasa bermunajat memohon kepada Ilahi agar diberi kesempatan beribadah pada malam tersebut. Tanpa bantuan dan pertolonganNya kemungkinan tertidur, ditimpa sakit atau musibah. Malah tanpa bantuan dan inayahNya manusia yang lemah, leka dan cenderung melakukan dosa kemungkinan juga diselubungi sifat malas dan lebih rela tidur sepanjang malam. Selain itu banyakkan beristighfar memohon keampunan dan keredaan Allah sehingga menimbulkan keinsafan dalam diri seraya membangkitkan motivasi untuk bersungguh-sungguh beramal demi mengingatkan masih sedikit ibadah yang telah dilakukan. Inilah juga kesempatan terbaik untuk setiap hamba memohon keampunan kepada Allah SWT daripada dosa silam yang membelenggu diri.

Rebutlah peluang sebaiknya

Meski Ramadan kali ini, umat Islam masih dalam suasana berwaspada dalam mengawal jangkitan COVID tetapi ia sepatutnya tidak melemahkan semangat umat Islam untuk meraih rahmat dan keberkatan, menyucikan jiwa, diri dan akhlak daripada sifat-sifat yang keji yang bukan sahaja memberikan impikasi negatif kepada diri, bahkan juga keluarga dan masyarakat. Oleh itu tersangatlah rugi jika kita tidak merebut peluang itu, bahkan membiarkan peluang itu pergi begitu sahaja.

Oleh yang demikian, marilah kita sama-sama berdoa semoga segala amal termasuk puasa kita diterima oleh Allah SWT dengan sempurna. Bagi yang belum menunaikan zakat fitrah pula bersegeralah menunaikan kewajipan sebelum tamat tempoh ditetapkan. Ambil jugalah peluang terakhir di penghujung Ramadan untuk bermunajat dan berdoa moga dipanjangkan umur dalam ibadah dan terpilih untuk bertemu Ramadan lagi pada tahun-tahun mendatang.

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

DXY disekat kritik rawatan herba COVID

BEIJING, 11 OGOS – Sebuah laman web perubatan China yang popular telah ditapis oleh pihak berkuasa kerana 'melanggar undang-undang dan peraturan yang berkaitan', beberapa...
- Advertisment -