Monday, April 22, 2024
28.3 C
Brunei

  -

  Raja Charles III dan menantu berhadapan isu perubatan

  LONDON, 18 JAN – Raja United Kingdom, Raja Charles III dan Puteri Wales, Kate Middleton kedua-duanya berhadapan dengan isu perubatan yang akan memaksa mereka menangguhkan penglibatan awam yang dirancang sebelum ini dalam beberapa minggu akan datang.

  Charles akan menjalani ‘prosedur pembetulan’ kerana pembesaran prostat minggu depan, kata Istana Buckingham pada kelmarin. Istana berkata keadaan raja adalah baik.

  Beberapa ketika sebelum itu, pejabat puteri mengumumkan bahawa Kate akan kekal di hospital swasta di London sehingga dua minggu selepas menjalani pembedahan perut yang dirancang. Puteri, dahulunya Kate Middleton, adalah isteri kepada Putera William, pewaris takhta.

  Walaupun agak luar biasa bagi ahli keluarga diraja untuk mengeluarkan butiran tentang kesihatan mereka, pengumuman berkembar itu mungkin membantu mengelakkan spekulasi jika acara yang menampilkan Charles atau Kate terpaksa ditangguhkan atau dibatalkan dalam beberapa minggu akan datang.

  Publisiti mengenai pembedahan raja dilihat sebagai peluang untuk menggalakkan lelaki memeriksa prostat mereka selaras dengan nasihat kesihatan awam. Raja berusia 75 tahun itu mendapatkan rawatan “sama dengan ribuan lelaki setiap tahun,” kata istana.

  Prostat yang membesar adalah perkara biasa pada lelaki berumur lebih 50 tahun. Keadaan itu mempengaruhi cara seseorang membuang air kecil dan biasanya bukan ancaman kesihatan yang serius. Ia bukan kanser dan tidak membawa kepada peningkatan risiko mendapat kanser prostat.

  Media United Kingdom (UK) dan asing telah menumpukan perhatian kepada kesihatan kerabat diraja Britain sejak beberapa tahun kebelakangan ini, pertama apabila mendiang Ratu Elizabeth II pudar daripada pandangan umum pada bulan-bulan terakhir pemerintahannya selama 70 tahun, kemudian apabila Charles menaiki takhta pada usianya ketika kebanyakan rakan seangkatannya telah lama bersara.

  Beberapa siri acara dalam jadual raja telah ditangguhkan, termasuk rancangan untuk beberapa orang kenamaan asing dan anggota Kabinet Perdana Menteri UK, Rishi Sunak untuk pergi ke Dumfries House di Scotland.

  Kate, 42, dimasukkan ke The London Clinic pada hari Selasa.

  Pejabat puteri di Istana Kensington tidak memberikan butiran lanjut, tetapi mengatakan keadaannya bukan kanser. Walaupun beliau secara umumnya mengalami kesihatan yang baik, Kate dimasukkan ke hospital semasa hamil selepas mengalami mual pagi yang teruk. – AP

  Istana Buckingham berkata Raja Charles III akan menjalani ‘prosedur pembetulan’ minggu depan untuk pembesaran prostat. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...