Friday, February 23, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  Raja Charles III disahkan menghidap kanser

  LONDON, 6 FEB – Raja Charles III telah disahkan menghidap kanser dan telah memulakan rawatan, kata Istana Buckingham, kelmarin mencetuskan gelombang sokongan dari seluruh dunia.

  Charles yang berusia 75 tahun, yang menjadi raja selepas kematian ibunya, Ratu Elizabeth II, pada 8 September 2022, secara amnya menikmati kesihatan yang baik, kecuali cedera dari permainan polo dan bermain ski.

  Tetapi pihak istana berkata bahawa semasa prosedur hospitalnya baru-baru ini untuk pembesaran prostat yang baik, “isu kebimbangan yang berasingan telah diperhatikan”.

  “Ujian diagnostik seterusnya telah mengenal pasti satu bentuk kanser,” kata istana dalam satu kenyataan, sambil menambah bahawa dia telah memulakan rawatan, tetapi tanpa menghuraikan jenis kanser yang ditemui atau sejauh mana tahapnya.

  Istana berkata raja “kekal positif sepenuhnya” dan “tidak sabar untuk kembali ke tugas awam sepenuhnya secepat mungkin”.

  Dia telah dinasihatkan oleh doktor untuk menangguhkan tugas-tugas awam, walaupun dia akan terus “menjalankan urusan kerajaan dan kertas kerja rasmi seperti biasa”, tambah istana.

  Pengumuman mengejutkan itu mencetuskan mesej sokongan, dengan putera lelaki Charles yang berpisah, Putera Harry berkata dia telah bercakap dengan ayahandanya dan akan melawatnya tidak lama lagi.

  Harry, putera bongsu daripada dua putera lelaki Charles dengan mendiang Puteri Diana, yang kini tinggal di California bersama isterinya Meghan, merancang untuk pergi menemui raja di UK dalam beberapa hari mendatang, kata sumber yang rapat dengan putera raja itu. – AFP

  Raja Charles III menuju ke Westminster Abbey sebelum upacara pertabalannya di London pada 6 Mei 2023. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...