Rajapaksa angkat sumpah Kabinet baharu Sri Lanka

COLOMBO, 12 OGOS – Presiden Sri Lanka mengangkat sumpah jawatan kabinet baharu pada hari ini termasuk dua orang abangnya dan seorang anak buahnya, setelah memenangi pilihan raya minggu lalu.

Seramai 26 anggota kabinet termasuk Perdana Menteri Mahinda Rajapaksa, yang juga memegang kementerian kewangan, pembangunan bandar dan hal ehwal Buddha.

Abang sulungnya, Chamal Rajapaksa sebagai menteri pertanian dan anak lelaki Mahinda, Namal menjadi menteri belia dan sukan dalam portfolio kabinet pertamanya.

Presiden Gotabaya Rajapaksa juga melantik peguamnya sebagai menteri keadilan.

Ali Sabry muncul di Gotabaya ketika dia menghadapi kes pengadilan yang berkaitan dengan rasuah sebagai birokrat pertahanan tertinggi di bawah presiden Mahinda Rajapaksa.

Kemenangan pilihan raya besar minggu lalu memberikan parti politik Rajapaksa hampir dua pertiga kerusi yang diperlukan untuk membuat perubahan perlembagaan yang dapat memperkuat pemerintahan dinasti di negara itu.

Namun, para penganalisis mengatakan bahawa setiap perubahan yang mengganggu keseimbangan kekuatan antara pejabat Rajapaksa masing-masing boleh mencetuskan persaingan saudara.

Lima anggota keluarga Rajapaksa adalah penggubal undang-undang, Mahinda Rajapaksa, anaknya Namal, abang sulungnya Chamal dan anaknya Sashindra, dan seorang anak buahnya, Nipuna Ranawaka.

Mahinda Rajapaksa telah melantik Namal sebagai pewarisnya. – AP

Perdana Menteri yang baharu dilantik, Mahinda Rajapaksa mengangkat sumpah sebagai Menteri Kewangan, Kebudayaan dan Perumahan di hadapan adiknya, Presiden Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa (kanan), dalam upacara mengangkat sumpah di Kuil Gigi Buddha di ibu kota bukit kuno Kandy, Colombo hari ini. – AFP