Rak moden minimalis serikan ruang rumah

Oleh Amri HTZ

Menghiasi sesebuah ruangan dalam rumah tidak semestinya memerlukan perhiasan yang mahal, bersaiz besar dan direka oleh seseorang yang cukup popular.

Perhiasan yang ingin didapatkan juga boleh direka sendiri di rumah menggunakan peralatan dan langkah yang betul, sesuai dengan rekaan terutamanya perhiasan yang berukuran sederhana. Malahan walaupun menggunakan barangan yang terpakai, jika pandai mengolahnya, akan menghasilkan rekaan yang cukup luar biasa dan tampak berharga.

Barangan penting perlu ada

Projek kali ini akan mereka rak moden minimalis menggunakan beberapa barangan. Sebelum memulakan proses pembuatan, terlebih dahulu sediakan barangan yang diperlukan seperti mesin kimpal, kepingan papan, mesin pemotong besi (angle grinder), topeng dan sarung tangan mengimpal, pita pengukur, sesendal berdiameter 20mm, rod besi 3/8”, blow torch, mesin pemotong kayu, ketam kayu, gam kayu, cat besi, wood finish, pensel penanda, pengepit kayu, plat besi berukuran 1” x 2” dan skru kayu.

Langkah pembuatan yang cukup mudah

Bagi langkah pertama pembuatan, kepingan papan yang telah disediakan terlebih dahulu diratakan keseluruhan permukaannya terutama bahagian cantuman menggunakan ketam kayu. Jika papan yang digunakan merupakan barangan guna semula, pastikan keseluruhan permukaan bebas daripada paku atau sebarang besi bagi memastikan bilah mesin ketam atau ketam kayu konvensional tidak rosak apabila terkena padanya.

Setelah keseluruhan permukaan diratakan, papan-papan tersebut akan dicantumkan menjadi satu untuk dua bahagian (untuk aras pertama dan kedua) menggunakan gam kayu dan pengepit kayu. Dalam projek ini, lebar papan pada rak diperlukan ialah berukuran 8” dan jika kayu yang digunakan tidak mempunyai lebar yang diperlukan (sekeping), langkah mencantumkannya daripada beberapa keping papan merupakan pilihan terbaik.

Langkah menentukan kedudukan tengah rangka rak untuk menempatkan rod besi dengan panjang 8”.
Kepingan papan yang dipotong akan dicantumkan menjadi satu menggunakan gam kayu dan pengepit kayu bagi mengekalkan kedudukannya.
Potong papan yang telah disediakan bagi mendapatkan sudut yang rata menggunakan mesin pemotong kayu bersesuaian.
Kedua-dua bahagian hujung rod besi bagi rangka rak akan dikimpal menggunakan mesin kimpal.
Bagi mereka yang mementingkan kesempurnaan, papan yang telah dicantumkan perlu diketam semula untuk memastikan keseluruhan permukaan benar-benar rata.

Sapukan gam pada permukaan cantuman secara merata bagi memastikan keseluruhan permukaan terkena sekali gus akan menjadikan cantuman menjadi begitu kukuh. Selain menyapu rata, jenis gam yang digunakan juga perlu dititik beratkan agar mampu bertahan lama ketika digunakan (cantuman tidak terlepas setelah berdepan dengan bebanan dan masa). Setelah itu, kekalkan kedudukan cantuman secara sementara menggunakan pengepit kayu dan pastikan tekanan pada pengepit yang digunakan mencukupi. Bagi mengetahuinya, perhatikan bahagian cantuman, jika terdapat lelehan gam kayu pada keseluruhan permukaan dan pengepit yang diketatkan menggunakan tangan dirasakan cukup keras, ini menandakan tekanan yang diberikan mencukupi.

Cantuman tersebut akan dibiarkan mengering selama beberapa jam mengikut pengesyoran yang diberikan oleh pengilang. Selain itu bagi menjimatkan masa membersihkan lelehan gam yang mengering nanti menggunakan pahat kayu atau ketam kayu, ketika ia masih basah, bersihkannya menggunakan tuala basah dengan memastikan tuala digunakan bebas daripada minyak.

Sementara menunggu gam untuk mengering, masa yang terluang ini boleh digunakan untuk mereka rangka rak. Rod besi yang disediakan akan dipotongkan dengan panjang 48” untuk dua batang dan 8” juga dua batang. Besi berukuran 48” panjang akan dibentuk menjadi segi empat dengan ukuran 8” x 16”. Teknik membentuk rod tersebut adalah dengan cara membengkokkannya menggunakan vise atau lebih baik menggunakan rod besi yang lebih besar yang dikimpal pada permukaan meja kerja sesuai dengan bentuk yang diperlukan (keempat-empat sudut).

Rod besi yang dikimpal ini merupakan bentuk kasar yang diperlukan di mana salah satu bahagian hujung rod akan dikekalkan sama ada menggunakan pengepit atau mengimpalnya sementara (tack weld). Bahagian yang akan dibengkokkan perlu dipanaskan menggunakan blow torch agar proses membentuknya menjadi mudah selain bahagian yang dibengkokkan mempunyai sudut yang cantik.

Sementara jika awda menggunakan vice, setiap kedudukan yang hendak dibengkokkan perlu ditandakan terlebih dahulu di mana bahagian yang ditandakan akan dikepit bertepatan pada sliding jaw dan stationary jaw vise digunakan. Sama seperti langkah membentuk rod sebelumnya, bahagian yang hendak dibengkokkan perlulah dipanaskan terlebih dahulu menggunakan blow torch sehingga menjadi cherry red.

Selesai membentuk rod menjadi bentuk segi empat, pada bahagian pertemuan di antara kedua-dua hujung rod akan dikimpal. Tetapkan kekuatan voltan dan amperage pada mesin kimpal bagi memastikan penetration didapatkan dalam memastikan kimpalan kukuh. Sementara itu pada bahagian tengah bentuk segi empat tersebut akan dikimpal dengan rod berukuran 8” berfungsi sebagai penahan papan nanti.

Salah satu bahagian hujung rod berbentuk segi empat yang telah direka sebelumnya akan dikimpal dengan sekeping washer berfungsi sebagai penggantung rak. Gunakan washer yang cukup tebal agar kimpalan cukup kukuh memandangkan hanya bahagian hujungnya akan dikimpal.

Keseluruhan permukaan besi terutama pada bahagian yang dikimpal perlu dibersihkan sebelum mengecatnya. Buangkan permukaan tidak rata hasil spatter menggunakan ginder disc bersesuaian dan gosok keseluruhan permukaan besi dengan kertas pasir berukuran 120 grit bagi mendapatkan permukaan kasar untuk cat. Sembur sekurang-kurangnya dua lapisan cat pada permukaan besi dengan memberikan setiap lapisan masa untuk mengering lebih kurang 15 minit, tergantung jenis cat yang digunakan.

Sementara untuk papan yang telah dicantumkan, akan direka dengan groove pada bahagian bawah (kedua-dua bahagian hujung kayu) pada kedudukan kira-kira 1” daripada bahagian hujung dengan kedalaman 3/8”. Groove yang direka ini berfungsi sebagai ruangan meletakkan papan agar tidak bergerak daripada kedudukan dan perlu disokong dengan plat besi 1” x 2” dan skru pada bahagian tersebut. Sama seperti langkah sebelumnya dalam proses pengecatan, pastikan cat atau wood oil disapukan atau disemburkan sekurang-kurangnya dua lapisan.

Langkah terakhir ialah menetapkan rak pada dinding ruangan yang dipilih menggunakan skru. Bagi memudahkan proses menebuk permukaan dinding dengan kedudukan yang tepat, gunakan pita perekat yang telah ditandakan (kedudukan di antara dua lubang pada rangka rak) yang kemudiannya dilekatkan pada dinding sebagai panduan. Setelah berjaya digantungkan menggunakan skru, mengisikan ruangan rak dengan pelbagai perhiasan setentunya akan menyerikan ruangan rumah awda!