Tuesday, March 5, 2024
32.5 C
Brunei

  -

  Rakan niaga usahawan kripto ditahan, diusir

  PODGORICA, 5 FEB – Pihak berkuasa Montenegrin hari ini mengumumkan pengusiran rakan perniagaan usahawan mata wang kripto Do Kwon, selepas ditahan di lapangan terbang di negara Balkan tahun lalu kerana menggunakan pasport palsu.

  Polis Montenegro tidak menyatakan nama sebenar warga Korea Selatan itu, tetapi hanya menyebutnya sebagai J.C.H. dan mengatakan dia telah diserahkan semula kepada pegawai di negara asalnya.

  “J.C.H. telah diserahkan kepada pihak berkuasa kehakiman dan polis yang berwibawa di Korea Selatan hari ini untuk menjalankan prosiding jenayah bagi lebih banyak kesalahan jenayah yang berkaitan dengan perkhidmatan penipuan pelaburan kewangan,” kata polis dalam satu kenyataan, menurut penyiar awam, RTCG.

  Pengumuman itu dibuat hanya beberapa hari selepas Terraform Labs Do Kwon, yang mata wang kriptonya jatuh secara mendadak pada 2022, mendapatkan perlindungan muflis di Amerika Syarikat (AS).

  Polis mengiringi Do Kwon di ibu negara Montenegro, Podgorica, pada 24 Mac 2023. – AP

  Kejatuhan TerraUSD dan Luna firma yang berpangkalan di Singapura telah menghapuskan pelaburan sekitar AS$40 bilion dan menyebabkan kerugian yang lebih besar dalam pasaran crypto global dianggarkan lebih daripada AS$400 bilion.

  Kwon menghadapi tuduhan penipuan di AS dan Korea Selatan atas dakwaan jenayah yang berkaitan dengan kejatuhan tersebut.

  Pengasas Terraform – yang nama sebenarnya Kwon Do-hyung — telah diburu selama berbulan-bulan selepas melarikan diri dari Korea Selatan dan kemudian ke Singapura menjelang kejatuhan syarikat itu tahun lepas, sebelum ditangkap di negara Adriatik Montenegro bersama J.C.H. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  24 nelayan diselamatkan di laut berombak kuat, 1 ditemui mati

  TOKYO, 5 MAC - Sebuah helikopter pengawal pantai Jepun menyelamatkan 24 nelayan ketika mereka bermati-matian berpaut pada geladak sebuah kapal yang condong, separuh tenggelam...