Rakyat risau selepas sijil vaksin Jokowi bocor

JAKARTA, 5 SEPT – Rakyat Indonesia meluahkan kebimbangan mengenai keselamatan data perubatan peribadi mereka selepas sijil vaksin koronavirus Presiden Indonesia, Joko Widodo (Jokowi) bocor, dan aplikasi ujian turut dilihat terjejas.

Indonesia mempunyai rekod keselamatan siber yang lemah, dengan kadar literasi dalam talian yang lemah dan sebelum ini sering berlaku kebocoran maklumat.

Sijil vaksin Jokowi, tular dalam talian, menunjukkan nombor pengenalan dan tarikh vaksinasi, tersebar oleh pengguna yang menemui data presiden di aplikasi pemantauan vaksin, PeduliLindungi, menurut kenyataan dikeluarkan oleh kerajaan.

“Sebilangan orang mempunyai akses kepada sijil vaksinasi Jokowi dengan menggunakan ciri pemeriksaan vaksin yang terdapat dalam PeduliLindungi,” menurut kenyataan rasmi baru-baru ini.

Ageng Wibowo, 39, berkata kebocoran maklumat membuatkan dia merasa gelisah dan menyeru undang-undang keselamatan siber yang lebih ketat.

“Jika data presiden boleh dibocorkan, bagaimana pula dengan saya yang hanya rakyat biasa?”

Walau bagaimanapun, pegawai Kementerian Komunikasi dan Maklumat menepis tuduhan dan berkata data Jokowi boleh diakses menerusi laman sesawang Suruhanjaya Pilihan Raya Umum.

Menteri Kesihatan, Budi Gunadi Sadikin berkata pihak berkuasa telah menyekat akses terhadap data rasmi awam berikutan pencerobohan data tersebut.

Pegawai turut menambah bahawa mereka sedang berusaha untuk meningkatkan data keselamatan pengguna PeduliLindungi.

Kebocoran tersebut berlaku hanya beberapa hari selepas penyelidik penyedia pengekodan vpnMentor mendedahkan maklumat 1.3 juta pengguna aplikasi ujian dan jejak kerajaan bocor.

“Pelanggaran data kerap berlaku di Indonesia kerana penembusan digital yang sangat tinggi di Indonesia tetapi malangnya ia tidak diikuti dengan kesedaran digital yang betul daripada mereka yang menguruskan data,” kata penganalisis keselamatan siber, Alfons Tanujaya.

Pada Mei lalu, data lebih 200 juta peserta Badan Penjagaan Kesihatan Nasional dan Keselamatan Sosial (BPJS Kesihatan) didakwa dibocorkan oleh penggodam. – AFP