Thursday, October 5, 2023
23.8 C
Brunei

  -

  Ramadan pertama di sebalik tirai besi insafkan penghuni penjara

  SUNGAI PETANI – Pertama kali menjalani ibadah puasa di bulan Ramadan di sebalik tirai besi menimbulkan rasa sayu seorang penghuni Penjara Sungai Petani, di sini kerana tidak dapat berbuka puasa bersama keluarga.

  Amran (bukan nama sebenar), 21, bagaimanapun terpaksa menahan perasaan itu kerana kesilapan yang dilakukan iaitu mencuri barang kemas di sebuah premis di Alor Setar pada Oktober tahun lepas menyebabkan dia kini menjalani hukuman penjara selama 16 bulan.

  Menurut Amran, perasaan takut, sedih dan terkejut menyelubungi diri apabila kebebasan yang dinikmati selama ini disekat disebabkan satu kesalahan yang tidak sepatutnya dilakukan.

  Katanya, segalanya bermula apabila dia terpengaruh dengan rakan sebaya selain desakan hidup mendorongnya nekad mengambil jalan yang menyalahi undang-undang untuk mendapatkan wang.

  Bagaimanapun selepas dimasukkan ke penjara, Amran berkata dia mempelajari banyak perkara baharu termasuk ilmu agama selain membaca Al-Quran untuk menjadi insan yang lebih baik sebelum dibebaskan nanti.

  Seorang penghuni wanita penjara itu yang dikenali sebagai Nisha (bukan nama sebenar), 19, turut berasa sedih apabila tidak dapat bersama anak perempuannya yang berusia tiga tahun pada Ramadan dan Aidilfitri kali ini.

  Nisha yang didakwa mengikut Seksyen 39A (2) Akta Dadah Berbahaya 1952 berkata pertama kali menjalani ibadah puasa di sebalik tirai besi benar-benar menginsafkannya apatah lagi perasaan rindu yang amat kuat terhadap anaknya membuatkan dia kesal atas kesilapan dilakukan.

  Sementara itu, Pengarah Majlis Keselamatan Negara (MKN) Kedah Mohd Zawawi Zakaria berkata Program Tautan Kasih Ramadan di Sebalik Tirai Besi itu merupakan julung kali diadakan di Penjara Sungai Petani yang bertujuan meraikan Ramadan bersama penghuni di penjara itu.

  Beliau berkata memandangkan penghuni penjara tidak dapat merasai nikmat Ramadan dan berbuka puasa bersama keluarga, MKN bertindak mengadakan program itu bagi mengubat kerinduan penghuni penjara terhadap keluarga masing-masing. – Bernama

  Pegawai Majlis Keelamatan Negara (MKN) Nor Azean Azizan menemu bual seorang banduan wanita pada Program Tautan Kasih Ramadan di Sebalik Tirai Besi di Penjara Sungai Petani. – Bernama
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di Taiwan

  TAIPEI, 4 OKT - Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di beberapa bahagian di Taiwan pada hari ini ketika pulau itu bersiap sedia menghadapi angin...