Ramai dikhuatiri sakit jiwa di Bali

JAKARTA, 11 JUN – Industri pelancongan di Pulau Bali, Indonesia yang terjejas teruk akibat pandemik COVID-19, dikhuatiri meningkatkan lagi kes sakit jiwa dan kecenderungan membunuh diri dalam kalangan warga pulau itu yang bergantung sepenuhnya dengan sektor pelancongan.

Anggota Dewan Perwakilan Daerah Bali, Made Mangku Pastika, dipetik laporan agensi berita Antara, berkata majoriti penduduk Bali terlibat dengan sektor pelancongan secara langsung dan tidak langsung, kini terkesan akibat hilang pekerjaan serta sumber pendapatan.

“Apa lagi sejarah masyarakat kita (Bali) itu nekad. Kalau sudah buntu, fikir tagihan hutang yang banyak, tidak ada kepastian apa yang boleh dilakukan, solusinya cuma satu, bunuh diri…,” katanya.

Tiada angka terkini berapa ramai mengalami sakit jiwa di Bali, namun menurut media tempatan, Jawa Pos, Pulau Bali mencatatkan jumlah tertinggi di Indonesia sejak 2010.

Berdasarkan data 2018, lebih 46,000 daripada 4.2 juta penduduk Bali mengalami sakit jiwa, disebabkan masalah ekonomi dan keturunan. – Bernama