Friday, June 21, 2024
24.9 C
Brunei

  -

  Rampasan dadah Asia Timur, Tenggara cecah rekod 2023

  BANGKOK, 28 MEI – Kuantiti methamphetamine yang dirampas di Asia Timur dan Tenggara mencapai rekod tertinggi pada 2023 apabila kumpulan jenayah terancang meningkatkan pengeluaran, kata Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB), hari ini.

  Penyeludupan dadah telah menjejaskan Asia Tenggara selama beberapa dekad, dengan negeri Shan di Myanmar merupakan sumber utama dadah sintetik di rantau itu.

  Kebanyakannya dihasilkan di makmal haram di kawasan yang dikawal oleh kumpulan bersenjata etnik minoriti berhampiran sempadan Thailand.

  Pejabat PBB mengenai Dadah dan Jenayah (UNODC) berkata 190 tan methamphetamine dirampas di Asia Timur dan Tenggara tahun lepas.

  Selepas turun sedikit pada 2022, rampasan methamphetamine meningkat semula pada 2023 ke tahap tertinggi pernah direkodkan, kata UNODC dalam laporan tahunannya mengenai dadah sintetik di rantau itu.

  Gambar menunjukkan timbunan methamphetamine yang dirampas telah dibakar semasa upacara pemusnahan di Yangon pada 26 Jun 2023. – AFP

  Thailand merupakan laluan transit utama untuk dadah terlarang dari kawasan yang dipanggil ‘Segitiga Emas’ di mana utara negara itu, Laos dan Myanmar bertemu.

  Pejabat PBB berkata bahawa penghantaran besar melebihi satu tan methamphetamine telah dirampas dalam perjalanan ke atau di laluan maritim sepanjang 2023 dan awal 2024.

  Awal bulan ini, pihak berkuasa Thailand telah memintas satu tan methamphetamine hablur dalam salah satu rampasan terbesar di negara itu.

  Kumpulan dadah sedang mengubah resipi mereka untuk meningkatkan pengeluaran, kata UNODC.

  Pengeluaran yang lebih besar membolehkan penghantaran lebih besar dan mendorong harga diturunkan, katanya.

  Walaupun jumlah rampasan yang besar dan inflasi yang tinggi, harga methamphetamine dan ketamin terus jatuh, kata pejabat itu.

  Harga borong methamphetamine kini mencecah harga serendah AS$400 setiap kilogram di kawasan pengeluaran, katanya. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Modi ketuai sambutan hari yoga India

  INDIA, 21 JUN – Sambil meregang, melengkungkan punggung dan melutut di atas tikar, Perdana Menteri nasionalis Hindu India, Narendra Modi, mengetuai ratusan orang melakukan...