‘Rancangan menyeluruh kawal keselamatan Sabah’

KUALA LUMPUR, 5 OKT – Kerajaan mempunyai perancangan menyeluruh dalam mengekal serta menambah kawalan keselamatan khususnya di Sabah, kata Menteri Kanan Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Beliau berkata langkah itu antaranya melibatkan pembinaan Kem 5 Briged baharu selain pemantauan bersama ketiga-tiga cabang perkhidmatan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) di kawasan dikenal pasti berisiko menerima ancaman keselamatan.

“Kem tentera baharu di Felda Sahabat, Kem 5 Briged di Kota Belud yang bakal dibina akan bertindak sebagai in-depth element yang sentiasa bersiap sedia membantu forward element di persempadanan sekiranya diperlukan dalam mempertahankan Sabah daripada ancaman.

“Pengawasan keselamatan di Sabah khususnya di kawasan pantai timurnya diperkukuh dengan pemantauan ketiga-tiga cabang perkhid-mtan ATM di Kem Kukusan Tawau,” katanya pada sesi penggulungan Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12) di Dewan Rakyat hari ini.

Hishammuddin berkata pihak Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) ditempatkan di Markas Pemerintahan Armada Timur di Kota Kinabalu bagi memerintah pangkalan laut di Sabah dan Sarawak.

“Markas Wilayah Laut 2 (MAWILLA 2) ditempatkan di Sandakan bagi memantau pantai timur Sabah sementara Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) menempatkan Markas Udara di Labuan serta pusat bantuan operasi udara di Tawau bagi tujuan memantau keselamatan ruang udara negeri itu,” katanya. – Bernama