Monday, April 22, 2024
28.3 C
Brunei

  -

  Rancangan pelaburan bagi perjanjian peralihan tenaga

  JAKARTA, 21 NOV – Indonesia hari ini melancarkan rancangan pelaburan untuk menarik AS$20 bilion yang dijanjikan oleh negara-negara Barat dalam perjanjian peralihan tenaga boleh diperbaharui yang dipersetujui tahun lalu untuk negara itu untuk mengurangkan pelepasan dan menghentikan arang batu.

  Peta laluan itu, yang diumumkan kurang dua minggu sebelum Sidang Kemuncak COP28 di Dubai, menggariskan visi Jakarta untuk mencapai pelepasan sektor kuasa bersih-sifar menjelang 2050 menggunakan wang tunai daripada Perkongsian Peralihan Tenaga yang Cekap (JETP).

  Di bawah Pelan Pelaburan dan Dasar Komprehensif (CIPP), negara itu akan berusaha untuk mengurangkan pelepasan karbon dioksidanya kepada 250 juta tan metrik untuk sektor kuasa menjelang 2030.

  Angka tersebut turun daripada had sebelumnya sebanyak 290 juta.

  “CIPP menyediakan peta jalan strategik untuk peralihan tenaga yang bercita-cita tinggi di Indonesia dengan mempertimbangkan cabaran termasuk teknikal, kewangan, dan keadilan sosial,” kata Pemangku Menteri maritim dan pelaburan, Erick Thohir semasa pelancaran di Jakarta.

  “Kita perlu bergerak pantas kerana 2030 kurang daripada tujuh tahun lagi,” katanya.

  Indonesia juga merancang untuk meningkatkan bahagian penjanaan tenaga boleh diperbaharui kepada 44 peratus menjelang 2030, meningkat daripada sasaran awal 34 peratus.

  Jakarta berkata ia memerlukan pelaburan bernilai sekurang-kurangnya AS$97.3 bilion, hampir lima kali lebih banyak daripada pembiayaan yang dijanjikan oleh pelabur JETP, untuk mencapai sasarannya.

  Pembiayaan awam dan swasta untuk JETP, yang dikeluarkan tahun lepas, mengikuti model yang pertama kali diuji di Afrika Selatan dan kemudian diumumkan untuk Vietnam dan Senegal, dengan negara-negara kaya menjanjikan dana untuk peralihan tenaga dunia membangun. – AFP

  Keadaan berjerebu di Palembang, Indonesia, 12 Oktober 2023. Indonesia melancarkan rancangan pelaburan dalam perjanjian peralihan tenaga boleh diperbaharui untuk negara itu untuk mengurangkan pelepasan dan menghentikan arang batu. – Xinhua
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...