Thursday, June 8, 2023
23.8 C
Brunei

  -

  Range Rover Sport baharu lebih elegan

  Oleh Yusrin Junaidi
  Gambar serahan Land Rover

  GAYDON, UNITED KINGDOM – Range Rover Sport baharu telah membuat kemunculan pertama global pada sesi pendakian dramatik pertama di dunia iaitu menelusuri alur limpah empangan banjir di Iceland.

  Pendakian epik itu menyaksikan Range Rover Sport baharu menahan air deras yang mengalir menuruni tanjakan Empangan Karahnjukar yang terbesar di dunia pada kadar 750 tan seminit. Kehilangan cengkaman boleh membawa risiko menjunam 90m ke dasar saluran lembah.

  Generasi ketiga SUV Land Rover berprestasi mewah adalah yang paling diidamkan untuk dimiliki, dengan teknologi terkini dan berkemampuan untuk berada di jalan raya dengan tindak balas pemanduan menggunakan gabungan teknologi casis paling canggih yang pernah dilengkapkan pada Land Rover.

  Pendakian saliran berjaya ditayangkan buat pertama kali pada acara pelancaran eksklusif di Pusat Penciptaan Produk Termaju Jaguar Land Rover di Gaydon, UK yang dipandu oleh pemandu lagak ngeri James Bond, Jessica Hawkins untuk menunjukkan prestasi bagi melengkapkan siri cabaran terbaharu SUV berkenaan.

  Pencapaian sebelum ini termasuk mencatat rekod pendakian bukit di Pikes Peak, lintasan pertama yang direkodkan di padang pasir Empty Quarter di Semenanjung Arab dan pendakian pertama daripada 999 anak tangga ke Heaven’s Gate di China, pada 2018.

  Range Rover Sport ketika dipandu menelusuri arus deras semasa tayangan perdana globalnya dengan demonstrasi keupayaan dinamik yang pertama di dunia.
  Range Rover Sport baharu berdasarkan Seni Bina Modular Longitudinal Land Rover (MLA-Flex) yang canggih dan fleksibel.

  Bahagian dalaman reka bentuk reduktif Range Rover Sport baharu.

  Pengarah Eksekutif Program-program Kenderaan Jaguar Land Rover, Nick Collins berkata, “Seni bina perintis MLA-Flex Land Rover dan sistem casis terkini bersatu untuk memberikan tahap dinamisme tertinggi yang pernah kami lihat pada Range Rover Sport. Kawalan Casis Bersepadu mentadbir inovasi suite komprehensif menyelaraskan segala-galanya daripada sistem volume suspensi udara kepada Dynamic Response Pro electronic active roll control kami. Hasilnya adalah sebuah Range Rover Sport yang paling menarik yang pernah ada.”

  Pendakian alur limpah adalah halangan terakhir dalam pemanduan dari lantai lembah ke puncak empangan, melalui dasar sungai yang dinaiki air, terowong curam yang panjang dan dinding empangan berbatu 40 darjah itu sendiri. Hamparan saliran sepanjang 294m mempunyai air yang mencurah-curah menuruni kejatuhan 90 meter untuk memberikan ujian daya cengkaman dan keyakinan pemandu yang terbaik.

  Pemandu aksi, Jessica Hawkins berkata “Kuasa air yang melonjak ke bawah alur limpah dari sisi lembah sangat menakjubkan. Memandu ke dalamnya dengan mengetahui ketinggian 90m memang sangat berbahaya, jika berlaku kesilapan, menjadikan pemanduan ini paling mencabar yang pernah saya lakukan. Walaupun curam dan air deras, Range Rover Sport baharu menjadikannya kelihatan mudah. Daya cengkaman dan ketenangan semasa memandu memberi inspirasi yang begitu besar sehingga saya dapat menikmati keseluruhan pengalaman itu.”

  Range Rover Sport baharu adalah berdasarkan Seni Bina Modular Longitudinal Land Rover (MLA-Flex)yang canggih dan fleksibel. Rangkaian kuasa dan kecekapan termasuk dua rangkaian lanjutan elektrik hibrid enam silinder, menyediakan julat pemanduan elektrik tulen sehingga 113km (70 batu) dan pelepasan CO2 serendah 18g/km1.

  530PS V8 Twin Turbo baharu menyediakan prestasi kereta sport, dengan kelajuan dari sifar ke 100kmsj dalam masa sepantas 4.5 saat (sifar ke 60mph dalam 4.3 saat) dengan Pelancaran Dinamik. Pelanggan juga boleh memilih daripada enjin petrol mild hybrid dan diesel Ingenium, manakala pendorongan elektrik tulen akan tersedia pada 2024.

  Reka bentuk moden

  Perkadaran dramatik yang menyerlahkan reka bentuk emotif Range Rover Sport dengan permukaan yang menarik, ciri yang dinamik dan profil yang dapat dikenali serta-merta, diserlahkan dengan sempurna oleh reka bentuk yang moden.

  Ketua Pegawai Kreatif Range Rover, Profesor Gerry McGovern OBE berkata, “Range Rover Sport terbaharu kami merangkumi pendekatan sepenuhnya kepada moden dalam reka bentuk sambil menguatkan watak sporty dan yakin ia tidak boleh dipertikaikan.”

  Reka bentuk reduktif Range Rover Sport baharu menjangkau ke bahagian dalamannya yang serba baharu. Menampilkan ciri kokpit baharu, Kedudukan Pemanduan Kawalan Range Rover, kemudahan terkini dan teknologi bantuan pemandu serta bahan terbaik digabungkan untuk memastikan setiap pemanduan adalah satu pengalaman untuk dinikmati. Peralatan Kit Dinamik yang komprehensif digabungkan untuk pengalaman pemanduan yang paling menarik dan berkemampuan secara dinamik, berdasarkan kekuatan sedia ada dari seni bina campuran logam MLA body yang fleksibel. Teknologi yang dikawal oleh sistem Kawalan Casis Bersepadu Land Rover berfungsi secara harmoni untuk memberikan tindak balas naluri dan ketangkasan.

  Pek Pengendalian Stormer baharu menyediakan gabungan teknologi casis yang muktamad untuk pengendalian yang paling dinamik dan tangkas termasuk Dynamic Response Pro, All-Wheel Steering, Electronic Active Differential with Torque Vectoring by Braking, dan program yang boleh dikonfigurasikan.

  Dynamic Response Pro ialah 48-volt electronic active roll control system, mampu menghasilkan tork sehingga 1,400Nm pada setiap gandar, untuk pengalaman pemanduan yang memberi keyakinan dan tahap baharu kawalan badan dan ketenangan selekoh, manakala All-Wheel Steering membantu mencapai ketangkasan dan kebolehgerakan yang tiada tandingan pada kelajuan rendah, dengan kestabilan unggul pada kelajuan tinggi.

  Suspensi udara Dinamik memperkenalkan spring udara boleh bertukar buat kali pertama dan dipasang pada setiap Range Rover Sport baharu. Sistem pintar itu meningkatkan suspensi dengan mengubah tekanan dalam beg udara untuk memberikan keselesaan tradisional Range Rover dengan pengendalian dinamik yang diharapkan daripada Range Rover Sport.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Australia haram simbol Nazi

  SYDNEY, 8 JUN - Australia pada hari Khamis mengumumkan ia akan melarang pameran awam simbol Nazi, ketika negara itu bergumul dengan kumpulan kecil ekstremis...
  - Advertisment -