Rasuah: Bekas pegawai lantik peguam

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 17 NOV – Seorang bekas pegawai di sektor minyak dan gas yang didakwa cuba mendapatkan rasuah daripada kontraktor memperkenalkan peguamnya di Mahkamah Majistret hari ini.

Peguam Bela Leney Andrew Albert dan Natasha Chong dari Messrs AIP Law kini akan mewakili Ng Swee Ming, penduduk tetap berusia 37 tahun dan seorang bekas pegawai HSE.

Siasatan Biro Mencegah Rasuah (BMR) mendapati bahawa pada bulan November 2017, Ng Swee Ming meminta $8,000 daripada pengarah urusan sebuah syarikat, wang sogokan sebagai do-rongan untuk menghasilkan penilaian ‘Green Banding’ yang menguntungkan bagi syarikat itu.

Ketua Majistret Pengiran Hajah Norismayanti binti Pengiran Haji Ismail menangguhkan kes kepada 8 Disember untuk memberi laluan kepada pihak pembelaan membuat persiapan bagi kes tersebut.

Timbalan Pendakwa Raya Raihan Nabilah binti Haji Ahmad Ghazali mengemukakan pertuduhan terhadap defendan di bawah Seksyen 6(a) Akta Pencegahan Rasuah, manakala kes itu yang melibatkan kontrak dengan badan awam, membawa hukuman yang lebih tinggi di bawah Seksyen 7 iaitu penjara 10 tahun dan denda $30,000.