Rasuah: Bekas pekerja HSE didakwa

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 3 NOV – Bekas pekerja HSE di sebuah syarikat minyak di negara ini telah didakwa di Mahkamah Majistret atas kesalahan di bawah Akta Pencegahan Rasuah, Penggal 131.

Ng Swee Ming, penduduk tetap berusia 37 tahun, didakwa di bawah Bab 6 (a) Akta Pencegahan Rasuah kerana cuba mendapatkan suapan daripada kontraktor dan mengaku bersalah, namun mahkamah menolak pengakuannya itu.

Menurut siasatan yang dijalankan Biro Mencegah Rasuah (BMR) pada November 2017, Ng Swee Ming telah cuba mendapatkan rasuah berjumlah $8,000 daripada pengarah urusan Techline Solutions Sdn Bhd sebagai dorongan untuk mendapatkan penilaian Green Branding bagi syarikat tersebut.

Tertuduh dihadapkan ke Mahkamah Majistret secara maya dari Biro Mencegah Rasuah (BMR) seperti yang dibenarkan di bawah Bab 7A Akta Mahkamah Rendah setelah menjalani ujian swab PCR dan keputusannya negatif.

Tertuduh yang tidak diwakili mana-mana peguam, telah mengaku bersalah atas pertuduhan tersebut hari ini, namun Majistret Kanan Azrimah Abdul Rahman menolak pengakuannya apabila dia mempertikaikan ringkasan fakta kejadian yang dibacakan.

Sehubungan itu, mahkamah menetapkan tarikh 17 November depan bagi tarikh perbicaraan ditetapkan serta membebaskan defendan dengan ikat jamin mahkamah.

Pendakwaan kes dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Raihan Nabilah binti Haji Ahmad Ghazali.

BMR turut mengingatkan orang awam bahawa menerima atau menawarkan rasuah kepada mana-mana orang merupakan kesalahan serius.

Di dalam kes berkenaan, tertuduh didakwa di bawah bab 6 (a) yang membabitkan satu kontrak dengan badan awam dan pendakwa raya awam merujuk bagi hukuman lebih berat di bawah bab 7 yang boleh membawa hukuman 10 tahun penjara dan denda $30,000.