Rasuah: pegawai kastam ketahui nasib 20 jun ini

Oleh Fadley Faisal

BANDAR SERI BEGAWAN, 14 JUN – Seorang pegawai kawalan kastam mengaku bersalah di Mahkamah Majistret, baru-baru ini, atas 27 dakwaan menerima rasuah sebagai balasan untuk tidak mengambil tindakan ke atas seseorang.

Ketua Majistret Pengiran Masni binti Pengiran Haji Bahar akan menjatuhkan hukumannya ke atas Haji Mohammad Haikal Bin Haji Suhaili, 35, pada 20 Jun depan.

Defendan mengaku menerima rasuah antara $50 hingga $500 sebagai balasan atau ganjaran dalam tugasnya sebagai pegawai kawalan kastam daripada seorang individu supaya tidak mengambil tindakan ke atasnya kerana melakukan kesalahan di bawah Perintah Kastam, 2006.

Siasatan yang dijalankan oleh Biro Mencegah Rasuah mendedahkan bahawa kesalahan-kesalahan berkenaan dilakukan antara 24 Oktober 2017 dan 4 Mac 2018.

Fakta kes yang diserahkan oleh Timbalan Pendakwa Raya Nor Hafizah binti Ahmad menyatakan bahawa defendan ditugaskan di Pos Kawalan Sungai Tujoh pada 2017 di mana antara tugasnya adalah memeriksa kenderaan dan barangan yang memasuki Brunei Darussalam dari Miri, Sarawak dan untuk memastikan bahawa semua barangan memerlukan pengisytiharan telah diystiharkan.

Defendan mempunyai persetujuan tetap dengan individu berkenaan, dengan bayaran sebagai imbuhan bagi bantuan dalam memastikan barangan seludup termasuk alkohol dan rokok memasuki Brunei dengan mudah tanpa perlu diisytiharkan.

Siasatan juga mendedahkan bahawa menjelang penghujung 2017, defendan tidak lagi ditempatkan di Pos Kawalan Sungai Tujoh, tetapi dia terus memberikan bantuan kepada individu berkenaan di mana barangan seludup melepasi pos kawalan Sungai Tujoh melalui maklumat yang diberikan.