Tuesday, November 28, 2023
23.8 C
Brunei

  -

  Ratcliffe sasar beli pegangan minoriti United

  LONDON, 3 OKT – Jutawan Britain Jim Ratcliffe sedang mempertimbangkan untuk menukar bidaannya dan menawarkan untuk membeli pegangan minoriti di Manchester United, menurut laporan kelmarin.

  Ratcliffe, yang merupakan pengasas syarikat gergasi bahan kimia terkemuka, INEOS, muncul sebagai salah satu daripada dua calon utama yang berminat untuk membeli kelab juara 20 Liga Perdana Inggeris itu, bersama dengan Sheikh Jassim Bin Hamad Al Thani, seorang ahli perbankan Qatar.

  Proses pembelian yang berlarutan itu telah mencetuskan pelbagai tawaran daripada peminat zaman kanak-kanak, Ratcliffe dan Sheikh Jassim.

  Namun, tiada kemajuan yang dicatat dalam perubahan pemilikan daripada keluarga Glazer, pemilik sedia ada Manchester United, yang sebelum ini mengumumkan bahawa mereka terbuka untuk menjual kelab tersebut pada bulan November.

  Penilaian saham Manchester United di Bursa Saham New York mengalami penurunan bulan lalu selepas laporan keluarga Glazer mungkin tidak berniat untuk menjual kelab berkenaan.

  Jim Ratcliffe semasa perlawanan suku akhir Liga Persidangan Europa UEFA di Allianz Riviera, Nice pada 20 April. – AFP

  Kini, dilaporkan bahawa Ratcliffe mungkin mempertimbangkan untuk memiliki kepentingan minoriti dalam pasukan utama Liga Perdana Inggeris itu.

  Menurut Sky News, Ratcliffe mungkin akan mendapatkan kepentingan sekitar 25 peratus sebagai sebahagian daripada cadangan untuk mencuba mengakhiri proses penjualan yang berlarutan.

  Pada mulanya, beliau berhasrat untuk melakukan pengambilalihan majoriti. Jika tawaran kepentingan minoriti ini diterima oleh keluarga Glazer, keluarga Amerika itu akan mengekalkan kawalan majoriti ke atas kelab yang mereka beli pada tahun 2005.

  Tidak dinafikan bahawa keluarga Glazer tidak popular dalam kalangan penyokong Manchester United.

  Mereka mendakwa keluarga itu membebankan kelab dengan hutang dan tidak melabur dengan mencukupi untuk memajukan prestasi pasukan. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih dari 2 minggu, 41 pekerja terowong masih terperangkap

  NEW DELHI, 28 NOV - Pasukan penyelamat di India mula menggali secara manual kelmarin dengan harapan dapat mencapai 41 pekerja binaan yang terperangkap dalam...