Thursday, February 9, 2023
30.8 C
Brunei

-

Ratusan peguam M’sia buat bantahan

KUALA LUMPUR, 17 JUN – Beratus-ratus peguam Malaysia membuat bantahan pada Jumaat untuk mengecam siasatan yang tidak pernah dibuat oleh agensi antirasuah ke atas hakim kanan yang mensabitkan bersalah bekas perdana menteri Najib Razak, menggelarnya satu ancaman kepada kebebasan kehakiman.

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia pada April telah melancarkan siasatan terhadap Hakim Mohamad Nazlan Mohamad Ghazali, susulan dakwaan-dakwaan mengenai jumlah wang RM1 juta (AS$227,000) yang tidak dijelaskan dalam akaun banknya.

Nazlan merupakan hakim mahkamah tinggi yang menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun ke atas Najib pada Julai 2020 bagi kesalahan rasuah, dan kemudian dilantik ke Mahkamah Rayuan. Najib sedang membuat rayuan bagi kes berkenaan di mahkamah tinggi selepas gagal rayuan sebelumnya.

Majlis Peguam, yang menganjurkan perhimpunan berkenaan, mengecam agensi antirasuah berkenaan kerana secara terbuka mengumumkan siasatannya dan menamakan Nazlan.

Majlis itu berkata bahawa langkah itu tidak mengikut prosedur perlembagaan dan boleh menggugat keyakinan terhadap integriti kehakiman. – AP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Kim Jong Un bawa anak perempuan lawat markas tentera

SEOUL, KOREA SELATAN, 8 FEB - Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un membawa anak perempuannya melawat kem tentera bagi menandakan ulang tahun ke-75 penubuhan...
- Advertisment -