Tuesday, August 9, 2022
24.4 C
Brunei

Ratusan penduduk ingkari perintah berkurung

-

NEW DELHI, 6 DIS – Ratusan orang berkabung mengingkari perintah berkurung hari ini untuk mengebumikan 14 orang awam yang ditembak mati oleh pasukan tentera India semasa serangan hendap dan konfrontasi dengan orang ramai yang berang dengan serangan itu.

Sebuah unit komando elit tentera menembak mati enam orang pelombong arang yang dalam perjalanan pulang ke kawasan pedalaman di timur laut negeri Nagaland pada Sabtu, selepas yakin bahawa mereka menyasarkan pemberontak.

Lapan lagi dibunuh tentera apabila mereka berkonfrontasi dengan orang ramai yang berang dengan kejadian itu, dengan seorang askar maut dan kenderaan tentera dibakar.

Ratusan orang yang mengusung keranda ke kawasan awam di daerah Mon turut mengadakan sembahyang, tidak mengendahkan perintah berkurung dan talian internet yang diputuskan, dilaksanakan selepas keganasan berlaku.

Mereka yang berkabung kemudiannya menyertai ketua menteri Nagaland, Neiphiu Rio yang mengecam tentera atas pembunuhan itu dan mengarahkan siasatan dijalankan. Sekurang-kurangnya dua orang penunjuk perasaan ditembak mati pada Ahad selepas orang ramai menyerang dan membakar sebahagian kenderaan tentera di kawasan itu.

Bantahan jalanan di seluruh negeri itu juga memasuki hari kedua pagi ini selepas perarakan lilin bagi mangsa pembunuhan di ibu negeri, Kohima. Sumber polis memberitahu AFP, keadaan ‘tegang tetapi terkawal.’ – AFP

Keranda orang awam dibunuh tentera pada Sabtu, kelihatan pada upacara pengebumian awam di Mon, Nagaland, 6 Disember. Orang ramai tidak mengendahkan perintah berkurung dan tetap berkabung menghormati mangsa. – AP
- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Ershun lahirkan panda kembar

CHONGQING, 8 OGOS – Seekor panda gergasi bernama Ershun telah melahirkan anak kembar 22 Julai lalu di sebuah zoo di barat daya China, Perbandaran...
- Advertisment -