Ratusan protes kerajaan gabungan Netanyahu-Gantz

TEL AVIV, 3 MEI – Beratus-ratus penduduk Israel mengadakan bantahan kelmarin menentang pemerintahan gabungan yang dipersetujui antara Perdana Menteri Benjamin Netanyahu dan bekas pesaing pilihan raya Benny Gantz dengan mahkamah tinggi dijangka memeriksa perjanjian yang dicapai.

Mahkamah Agung dijangkal mengadakan perjumpaan selamadua hari bermula Ahad untuk mempertimbangkan sama ada untuk menyekat perjanjian berdasarkan lapan petisyen yang berasingan dengan alasan bahawa perjanjian adalah tidak sah.

Kes tersebut mungkin memaksa satu lagi pilihan raya diadakan di Israel di mana Netanyahu, parti berhaluan kiri yang berkuasa sejak 2009, dan bekas ketua tentera, Gantz, telah mengadakan tiga pilihan raya dalam masa kurang satu tahun.

Lewat semalam, kira-kira 1,500 orang berkumpul di Tel Aviv untuk membantah kerajaan gabungan tetapi mengamalkan peraturan penjarakan sosial untuk mengekang penularan koronavirus, menurut wartawan AFP. Mereka memegang sepanduk yang berbunyi: ‘36 orang menteri kabinet. Sungguh memalukan’. Ia adalah insiden terbaharu dalam siri protes terhadap pemerintahan gabungan antara Netanyahu dan Gantz, yang ketika ini menjadi speaker parlimen.

Selepas gagal untuk membentuk kerajaan gabungan dalam parlimen yang terdiri daripada 120 kerusi, kedua-dua pemimpin pada bulan lalu bersetuju mencapai perjanjian perkongsian kuasa yang bertujuan untuk mengelak pilihan raya keempat.

Perjanjian itu akan menyaksikan Netanyahu berkhidmat sebagai perdana menteri bagi separuh daripada penggal tiga tahun pertama tatkala beliau menghadapi perbicaraan rasuah, yang dinafikannya, dengan Gantz mengambil alih jawatan perdana menteri pada Oktober tahun depan. Netanyahu pada Januari dituduh melakukan rasuah, menipu dan pecah amanah, menjadi perdana menteri Israel pertama yang didakwa.

Perbicaraannya sepatutnya dibuka semula pada bulan Mac tetapi ditangguhkan sehingga 24 Mei. – AFP