Tuesday, May 30, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  Rayuan pencuri kurangkan hukuman ditolak

  Oleh Fadley Faisal 

  BANDAR SERI BEGAWAN, 29 APRIL – Mahkamah Tinggi, di sini, pada 23 April lalu telah menolak rayuan oleh seorang lelaki, yang disabit bersalah bagi kesalahan mencuri, terhadap hukuman yang dijatuhkan.

  Ketua Hakim Dato Seri Paduka Steven Chong berkata tiada kes yang boleh dipertikaikan dalam permohonan Norman bin Awang Nazri supaya hukuman penjaranya selama 16 bulan dikurangkan.

  Ketua Hakim menekankan lanjut bahawa hukuman yang dikenakan tidak berlebihan atau salah dari segi prinsip, dan ia adalah dalam lingkungan hukuman yang dikenakan bagi kesalahan serupa.

  Norman pada awalnya meminta dibicarakan, namun pada 19 Januari mengaku bersalah terhadap dakwaan mencuri bahan-bahan binaan seperti paip dan plat besi dari tapak pembinaan di Kampung Kapok sekitar Disember 2021, milik sebuah syarikat
  kejuruteraan.

  Dia melakukan kesalahan itu bersama dua defendan lain.

  Barangan curi bernilai kira-kira $7,500 dijual kepada penjual besi buruk pada harga hanya lebih kurang $200, dan Norman menerima $45.

  Jenayah itu dibongkar menerusi rakaman CCTV di tapak pembinaan berkenaan, yang membantu siasatan polis selepas laporan dibuat oleh seorang pegawai keselamatan di syarikat berkenaan.

  Norman, yang mengaku bahawa hukuman penjara tidak dapat dielakkan, merayu bagi pertimbangan mahkamah supaya mengurangkan hukumannya dengan memetik kesusahan keluarganya berikutan pemenjaraannya.

  “Malangnya, pemenjaraan pesalah kerap akan menyebabkan kesukaran kepada keluarganya tetapi ia tidak boleh menjadi salah satu faktor yang boleh mempengaruhi
  apa yang sebaliknya adalah hukuman tepat,” Ketua Hakim berkata sebelum mengakhiri rayuan itu.

  Pendakwa-pendakwa Hajah Siti Mu’izzah binti Haji Sabli dan Awang Mohd Kamal Ariffin bin Ismail mewakili pendakwa raya sebagai responden dalam permohonan berkenaan.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Korea Utara akan lancar satelit pengintip tentera

  SEOUL, 30 MEI - Korea Utara berkata pada hari ini ia akan melancarkan satelit pengintip tentera pertamanya pada Jun dan menyifatkan peninjauan berasaskan angkasa...
  - Advertisment -