RB komited bangunkan kemahiran kakitangan

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 20 NOV – Bagi Syarikat Penerbangan Diraja Brunei (RB), usaha untuk terus mengembangkan pertumbuhan profesional dan peribadi kakitangan sentiasa diberikan keutamaan untuk melengkapkan tenaga kerjanya dengan prestasi yang terbaik serta standard bertaraf dunia.

Menerusi usaha itu, RB telah mencatatkan beberapa pencapaian yang amat membanggakan termasuk yang terkini, menerima ranking empat bintang Skytrax serta Anugerah Asia’s Leading Cabin Crew 2020 dan Anugerah World Travel 2020.

Pencapaian dan keutamaan itu dinyatakan oleh Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif RB, Dayang Nurbahriah Eliza Abdullah dalam kata alu-aluannya pada Majlis Penandatanganan Memorandum Persefahaman (MoU) antara RB dan Kolej Perdagangan Laksamana (LCB) yang berlangsung di Kampus RB, hari ini.

Beliau berkata lagi, bukannya rahsia bahawa dengan sekatan kepada penerbangan global yang disebabkan pandemik pada masa ini, ia merupakan tahun yang sukar bagi industri penerbangan dan pelancongan di seluruh dunia.

Namun begitu, walaupun jumlah penerbangan sedikit, masa lapang yang ada memberikan mereka peluang untuk menumpukan kepada latihan dan pembangunan kakitangan mereka.

Dalam hubungan itu, Latihan Perniagaan Hospitaliti Penerbangan LCB yang diperkenalkan, jelas Dayang Nurbahriah Eliza, adalah amat bertepatan di mana apabila tiba masanya untuk dunia kembali melebarkan sayapnya nanti, pakar penerbangan yang lebih berkemahiran amat diperlukan untuk menghidupkan semula industri berkenaan.

Dayang Nurbahriah Eliza (dua dari kiri) dan S Sivarajah (dua dari kanan) menandatangani dokumen MoU antara RB dan LCB, kelmarin.

Beliau juga menyatakan pihaknya sedang berusaha untuk menubuhkan Akademi Pembelajaran RB untuk menyediakan latihan kepimpinan dan perkhidmatan pelanggan yang terbaik dalam kelas penerbangan serta dikenali sedunia.

Sementara itu, Ketua Pegawai Operasi LCB, S Sivarajah dalam kata alu-aluannya pula menyatakan bahawa program latihan yang dibangunkan itu, dapat menarik pelajar-pelajar antarabangsa ke Negara Brunei Darussalam yang menyediakan persekitaran pembelajaran yang kondusif serta selamat bagi mereka.

Di samping itu, perkembangan laluan RB ke Seoul dan Tokyo, tambahnya, menjana sinergi yang cemerlang bagi mereka untuk menarik pelajar-pelajar dari pasaran Asia Timur ke Brunei.

Majlis diteruskan dengan penandatanganan MoU di mana menandatangani bagi pihak RB ialah Dayang Nurbahriah Eliza dengan disaksikan Pengurus Latihan dan Pembangunan RB, Dayang Noorshikin binti Haji Badaruddin manakala pihak LCB diwakili oleh S Sivarajah dengan saksi, Pengarah LCB dan Abdul Razak Holdings, Haji Suhaimei Besar.

Di bawah MoU itu, RB dan LCB akan memulakan kolaborasi latihan di mana RB akan menyediakan pakar pengurusan penerbangan tempatan sebagai tambahan kepada Latihan Perniagaan Hospitaliti Penerbangan LCB.

Bermula September 2020, LCB telah memperkenalkan Latihan Perniagaan Hospitaliti Penerbangan yang baharu dengan tujuan untuk menarik pelajar-pelajar antarabangsa ke Brunei di mana latihan itu akan melahirkan graduan yang boleh digaji dan berkemahiran tinggi yang boleh memenuhi harapan industri serta standard bertaraf dunia.

Dengan kerjasama itu dan sebagai sebahagian daripada Akademi Pembelajaran RB, Jurulatih Pemeriksaan Latihan, Dayang Nur’Izzah binti Abdullah Ong Pei dan Pengurus Penyampaian dan Pengalaman Tetamu, Hajah Nurul Amal Amni Athirah binti Muntassir akan menjadi jurulatih undangan bagi modul-modul pembelajaran LCB dalam Perkhidmatan Darat, Perkhidmatan dalam Penerbangan dan Pengurusan Penerbangan.