RB raih dua anugerah terkemuka

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 19 OKT – Syarikat Penerbangan Diraja Brunei (RB) berjaya memenangi anugerah syarikat penerbangan terkemuka Asia iaitu Anugerah Kelas Perniagaan 2021 dan Kru Kabin Terbaik Asia 2021, yang diumumkan oleh World Travel Awards, hari ini.

Pengumuman ini menandakan anugerah kedua berturut-turut yang diraih oleh RB bagi Kru Kabin Terbaik Asia dan yang pertama untuk Syarikat Penerbangan Terunggul Asia: Kelas Perniagaan setelah dicalonkan tiga kali dalam kategori ini dari 2010 hingga 2012.

‘’Di RB, segala-galanya yang kami lakukan adalah untuk pelanggan kami. Kami sangat gembira kerana kemesraan perkhidmatan hospitaliti kami telah memberikan kesan yang berkekalan ke atas semua yang mengundi untuk kami.’’

Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif RB, Awang Sabirin bin Abdul Hamid, berkata, bagi pihak RB ingin mengucapkan terima kasih kepada tetamu, rakan dan peminat RB atas sokongan berterusan dan berbangga kepada semua warga RB terutama kru kabin RB atas pencapaian yang membanggakan.

Manakala pengasas World Travel Awards, Graham E. Cooke pula mengucapkan tahniah kepada seluruh pasukan kerana RB telah menunjukkan komitmen luar biasa untuk meningkatkan bar industri penerbangan.

“Saya gembira kerana ini telah diperakui oleh kedua-dua perdagangan perjalanan dan pengguna yang telah memilihnya Syarikat Penerbangan Terkemuka di Asia – Perniagaan Kelas 2021 dan Krew Kabin Terkemuka di Asia 2021.

RB juga menerima pencalonan untuk kategori yang sama di rantau dunia iaitu Kru Kabin Terkemuka Dunia 2021 dan Kelas Perniagaan 2021.

Kru Kabin Terkemuka Dunia adalah yang pencalonan kedua berturut-turut bagi RB dan pencalonan pertama bagi Syarikat Penerbangan Terkemuka Dunia. RB diumumkan sebagai pemenang bagi Kru Kabin Terbaik Dunia tahun lalu oleh World Travel Awards.

Undian untuk dua kategori tersebut dibukakan sehingga 25 Oktober ini dan orang ramai dialu-alukan mengundinya.