RB umum program penerbangan sementara bagi Jun hingga Ogos

BANDAR SERI BEGAWAN, 15 JUN – Syarikat Penerbangan Diraja Brunei (RB) telah mengumumkan program penerbangan yang telah dikaji semula dan dikurangkan bagi Jun hingga Ogos berikutan kekurangan permintaan bagi penerbangan udara disebabkan COVID-19 di seluruh dunia.

RB dalam kenyataannya di sini, hari ini, menyatakan bahawa satu program penerbangan sementara akan beroperasi sehingga 11:59 malam 31 Ogos 2020 yang hanya menghubungkan Brunei ke Kuala Lumpur, Singapura, Melbourne, Hong Kong dan Manila.

Ini mengekalkan sambungan penting bagi perkhidmatan, bekalan dan sejumlah kecil penumpang yang mesti dan dapat bergerak ke destinasi-destinasi lain.

Kenyataan menambah, pada masa ini, transit menerusi Lapangan Terbang Changi Singapura tidak dibenarkan bagaimanapun, satu proses permohonan sedang dilaksanakan dengan Penguasa Penerbangan Awam Singapura (CAAS). Bagi penumpang yang perlu terbang ke London (yang mempunyai kebenaran daripada kerajaan berkaitan), jadual RB Singapura untuk Julai dan Ogos akan disambungkan dengan penerbangan SQ322, Singapore Airlines (SIA) pada setiap Khamis. Bagi pelepasan dari UK, SQ317 akan berlepas setiap Isnin menghubungkan RB pada Selasa. Jika transit dibenarkan, penumpang akan diperlukan untuk membeli tiket penerbangan SIA sendiri sebagai tempahan berasingan.

Penggantungan penerbangan-penerbangan RB Link ke destinasi-destinasi Borneo dengan kerjasama Malindo Air akan diteruskan sehingga 30 November 2020. Penggantungan berkenaan akan kerap dikaji semula selaras dengan permintaan bagi perjalanan udara antarabangsa dan arahan-arahan semasa kerajaan.

Dalam pada itu, RB meminta penumpang bagi penerbangan-penerbangan terjejas supaya menghubungi Pusat Khidmat Pelanggan RB dalam beberapa hari ini. Menurut RB, mereka kini menerima jumlah panggilan yang sangat tinggi, oleh itu, orang ramai dinasihatkan supaya tidak membuat panggilan kecuali penerbangan mereka dalam tempoh 72 jam supaya pihak RB dapat membantu mereka yang memerlukan tempahan semula.