RBAF Alpha challenge meriah

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 17 NOV – Lebih 2,400 peserta dalam pelbagai kategori telah mengambil bahagian dalam RBAF Alpha Challenge 2019 yang dianjurkan bersama oleh Syarikat D’Sunlit Sdn Bhd dan Angkatan Bersenjata Diraja Brunei (ABDB) yang berlangsung di Pantai Tungku, hari ini.

Turut berangkat menyertai cabaran tersebut ialah anakanda Duli Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Muda Mahkota Pengiran Muda Haji Al-Muhtadee Billah, Yang Teramat Mulia Pengiran Muda ‘Abdul Muntaqim dan Yang Teramat Mulia Pengiran Anak Muneerah Madhul Bolkiah.

Hadir selaku tetamu kehormat pada acara tersebut ialah Pemerintah ABDB, Mejar Jeneral Pengiran Dato Paduka Seri Aminan bin Pengiran Haji Mahmud yang kemudiannya turut berkesudian menyampaikan hadiah kepada para pemenang di akhir acara pada pagi tadi.

Pada acara tersebut, YTM Pengiran Muda ‘Abdul Muntaqim dan YTM Pengiran Anak Muneerah Madhul Bolkiah turut berjaya mendapat hadiah-hadiah menarik.

Pada tahun ini, ABDB dan D’Sunlit Sdn Bhd sekali lagi menjalinkan kerjasama untuk menganjurkan satu acara yang menguji ketahanan fizikal dan mental para peserta, atau dikenali dengan Alpha, melalui laluan halangan yang baru diperkenalkan di kawasan pantai.

Anakanda Duli Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Muda Mahkota Pengiran Muda Haji Al-Muhtadee Billah, Menteri Kanan di Jabatan Perdana Menteri, Yang Teramat Mulia Pengiran Muda ‘Abdul Muntaqim dan Yang Teramat Mulia Pengiran Anak Muneerah Madhul Bolkiah berkenan menyertai RBAF Alpha Challenge bersama lebih 2,400 peserta pelbagai kategori anjuran bersama Syarikat D’Sunlit Sdn Bhd dan Angkatan Bersenjata Diraja Brunei (ABDB) yang berlangsung di Pantai Tungku, kelmarin. – Gambar oleh Infofoto
YTM Pengiran Muda ‘Abdul Muntaqim dan YTM Pengiran Anak Muneerah Madhul Bolkiah ketika menyertai salah satu aktiviti semasa cabaran tersebut. – Gambar oleh Infofoto

Tetamu kehormat ketika menerima sumbangan amal daripada Jackson Ting. – Gambar oleh Ak Zaki Kasharan
Antara peserta yang mengambil bahagian dalam cabaran berkenaan. – Gambar oleh Infofoto

Acara tersebut mengandungi Kategori ‘Fun Run’, dengan dua laluan yang berbeza dengan jarak 3km dan sembilan halangan, atau jarak 5km dan 23 halangan.

Sementara itu, laluan 10km yang mengandungi 27 halangan turut disediakan untuk Kategori Kompetitif yang lebih popular.

Dalam Kategori Cabaran 10km Lelaki, juara telah disandang oleh Mohamad Samsul dengan catatan masa 41 minit dan 58 saat sementara dalam Kategori Cabaran 10km Wanita, juara telah disandang oleh Lauren Woodwiss dengan catatan masa 58 minit dan 25 saat.

Manakala juara dalam Kategori 10km Military pula disandang oleh Sld Khairul Anuar bin Ramli dengan masa 46 minit dan 41 saat.

Dalam Kategori Berkumpulan pula juara telah disandang oleh pasukan daripada Tentera Darat Diraja Brunei sekali gus berjaya membolot piala pusingan pada cabaran berkenaan.

Acara tersebut juga diselajurkan dengan penyerahan sumbangan amal daripada D’Sunlit Sdn Bhd kepada An Nur Harapan, diikuti dengan penyampaian sumbangan orang ramai kepada Dana Anak-anak Yatim ABDB yang diserahkan oleh Pengarah Urusan D’Sunlit Sdn Bhd, Jackson Ting.