Friday, February 23, 2024
24.2 C
Brunei

  -

  Reaktor eksperimen nuklear Jepun dirasmikan

  TOKYO, 1 DIS – Reaktor eksperimen nuklear terbesar di dunia telah dirasmikan di Jepun hari ini, sebuah teknologi pada peringkat awal perkembangannya dianggap oleh sesetengah pihak sebagai jawapan kepada keperluan tenaga masa depan manusia.

  Teknik penggabungan yang berbeza daripada pembelahan merupakan teknik yang kini digunakan dalam loji-loji tenaga nuklear, dengan menggabungkan dua inti atom berbanding memecahkan yang satu.

  Reaktor JT-60SA adalah bermatlamat untuk meneliti keupayaan penggabungan sebagai sumber tenaga bersih yang selamat, berskala besar, dan bebas karbon – dengan lebih banyak tenaga dihasilkan daripada yang diperlukan untuk menghasilkannya.

  Mesin setinggi enam tingkat itu, di dalam sebuah hangar di Naka utara Tokyo, terdiri daripada mesin berbentuk donat yang akan mengandungi plasma berputar yang dipanaskan sehingga 200 juta darjah Celsius (360 juta darjah Fahrenheit).

  Ia merupakan projek bersama antara Kesatuan Eropah dan Jepun, dan merupakan pelopor bagi projek besar di Perancis, Reaktor Eksperimen Termonuklear Antarabangsa (ITER) yang sedang dalam pembinaan.

  Matlamat utama kedua-dua projek adalah untuk merangsang inti hidrogen di dalamnya untuk bersatu menjadi satu elemen yang lebih berat, helium, melepaskan tenaga dalam bentuk cahaya dan haba, meniru proses yang berlaku di dalam matahari.

  Penyelidik di ITER, berharap untuk mencapai cita-cita bagi teknologi penggabungan nuklear, iaitu tenaga bersih, walaupun menghadapi perbelanjaan yang berlebihan dan masalah teknikal utama.

  Sam Davis, timbalan ketua projek untuk JT-60SA, berkata peranti itu akan ‘mendekatkan kita kepada tenaga yang bergabung,’

  “Ia merupakan hasil kerjasama antara lebih daripada 500 orang saintis dan jurutera serta lebih daripada 70 buah syarikat di seluruh Eropah dan Jepun,” kata Davis pada majlis perasmian hari ini. – AFP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...