Real rampas takhta liga

MADRID, 2 MAC – Real Madrid berjaya memenangi perlawanan Clasico dan mungkin menyelamatkan musim mereka kerana mereka mengakhiri kemerosotan permainan mereka dengan cara terbaik semalam selepas mengalahkan Barcelona 2-0 dan kembali merampas di takhta La Liga.

Jaringan menerusi Vinicius Junior dan jaringan lewat di masa kecederaan dari Mariano Diaz menjadikan perlawanan sengit semalam di Stadium Santiago Bernabeu, di mana Madrid kembali mempamerkan aksi cemerlang meskipun selepas kekalahan pada perlawanan Liga Juara-Juara oleh Manchester City telah memberi mereka kebimbangan.

Sebaliknya, kemenangan yang mengesahkan mereka melebihi satu mata untuk berada di tempat pertama telah mengalihkan tumpuan kepada pengurus Barcelona, Quique Setien, yang tidak dapat memberi impak pada perlawanan dan tidak menemui rentak yang baik, walaupun mereka mempunyai peluang.

Percubaan daripada Lionel Messi berjaya dihalang oleh Thibaut Courtois pada babak pertama perlawanan.

Kapten pasukan Madrid Sergio Ramos meraikan kemenangan semalam selepas wisel penamat.

Reaksi Sergio Ramos ketika meraikan kemenangan di depan Lionel Messi pada perlawanan bola sepak La Liga Sepanyol antara Real Madrid dan Barcelona di Stadium Santiago Bernabeu di Madrid, kelmarin. – AP

Reaksi yang telah ditunjukkan itu betapa pentingnya kemenangan tesebut, bukan hanya pada kedudukan sekarang tetapi demi mengejar gelaran juara, yang sepertinya beralih selepas beberapa perlawanan memihak kepada Barca.

Cristiano Ronaldo menyaksikan perlawanan dari tempat duduk eksekutif dan Madrid boleh melakukannya bersama beliau di mana mereka hanya memenangi satu daripada lima perlawanan terakhir mereka bersama Ronaldo. Zinedine Zidane berkata pada hari Sabtu perlawanan ini tidak akan menentukan siapa yang mengangkat trofi pada bulan Mei nanti tetapi jika kemenangan kepada Barca dan jurang lima mata mungkin sukar untuk ditutup.

Namun sejak awal perlawanan, Barcelona kelihatan beraksi lebih baik untuk menamatkan permainan untuk memenanginya, bermain dengan harapan mempertahankan kemenangan liga, ketika mereka mungkin memiliki penyerang yang lebih baik.

Kelebihan bermain di halaman sendiri pastinya bermakna dalam perlawanan itu memandangkan Barca telah memenangi empat pertemuan liga terakhir mereka di sana, dengan Ramos mengakui minggu lalu pemain-pemain Madrid telah mula merasa bimbang di stadium mereka sendiri.

Terdapat lebih banyak ketegangan pada awal perlawanan apabila Fede Valverde dijatuhkan oleh Arthur Melo sebelum rakan sepasukannya Dani Carvajal dan Jordi Alba sama-sama dilayangkan kad kuning.

Madrid bermain lebih baik dan mengatur perlawanan melalui Vinicius di sebelah kiri walaupun beberapa kali gagal untuk membuat kesudahan. – AFP