Rebut fadilat sembahyang berjemaah

Oleh Yusrin Junaidi

 

BANDAR SERI BEGAWAN, 15 April – Kelebihan sembahyang berjemaah perlu direbut oleh umat Islam kerana di dalamnya memiliki banyak fadilat serta hikmah yang telah dijanjikan oleh Allah S.W.T.

Antara fadilat sembahyang berjemaah adalah sebagai penghapus dosa dan dinaikkan darjat bagi sesiapa yang mengerjakannya.

Perkara tersebut ditekankan oleh Guru Jabatan Agama Angkatan Bersenjata Diraja Brunei, Kementerian Pertahanan, Haji Muhammad Naqib bin Haji Awang semasa Tazkirah Subuh berjudul ‘Sembahyang Berjemaah Meraih Berkat’ sempena Program ‘Masjidku Makmur Negara Berkat’ di Masjid Omar Ali Saifuddien, pagi tadi.

Hadir bersama-sama jemaah masjid bagi menjayakan program tersebut ialah Menteri Hal Ehwal Ugama, Yang Berhormat Pehin Udana Khatib Dato Paduka Seri Setia Ustaz Haji Awang Badaruddin bin Pengarah Dato Paduka Haji Awang Othman dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Yang Berhormat Dato Seri Paduka Haji Awang Abdul Mokti bin Haji Mohd Daud.

Yang Berhormat Pehin Ustaz Haji Awang Badaruddin dan Yang Berhormat Dato Seri Paduka Haji Awang Abdul Mokti semasa menghadiri tazkirah subuh tersebut.

Haji Muhammad Naqib dalam tazkirahnya seterusnya berkata setiap langkah menuju ke masjid untuk menunaikan sembahyang berjemaah merupakan penghapus dosa dan dinaikkan darjatnya. “Barang siapa menunggu di masjid untuk mendirikan solat berjemaah maka perbuatannya menunggu itu sudah dikira mendirikan sembahyang, didoakan oleh para malaikat dengan pengampunan dan kerahmatan dan banyak lagi fadilat lainnya yang disebutkan di dalam hadis Baginda Rasulullah SAW,” jelasnya.

Antara hikmah sembahyang berjemaah pula ialah bagi mewujudkan perpaduan dan kesatuan umat Islam dengan mengerjakan sembahyang secara berjemaah.

“Di dalam sembahyang berjemaah, umat Islam mempunyai satu kiblat, satu tujuan dan satu rasa iaitu rasa kehambaan berdiri di hadapan Allah S.W.T. Umat Islam berdiri sama rata, duduk sama rendah, tidak mengenal bangsa, tidak mengenal rupa, tidak mengenal keturunan, tidak mengenal pangkat dan darjat,” tambah Haji Muhammad Naqib.

Sembahyang berjemaah, jelasnya, mengajar kita mengatur kehidupan dalam hidup bermasyarakat iaitu melantik seorang pemimpin yang merupakan rol model dan kewajipan kita untuk mentaati pemimpin dan mewujudkan suasana saling membantu.