Red Devils tekad bina permulaan menggerunkan

SWANSEA, 18 Ogos – Anthony Martial telah memberi amaran kepada Manchester United agar tidak leka dengan permulaan hebat mereka dalam musim baru Liga Perdana ketika pendahulu liga itu berkunjung ke Swansea esok.

Kemenangan meyakinkan 4-0 ke atas West Ham dalam perlawanan pembukaan menggambarkan United sudah mengetepikan kecenderungan seri dalam perlawanan yang sepatutnya mereka menangi, meletakkan Red Devils dalam semangat positif bagi kunjungan ke Wales selatan itu.

United telah terikat dengan 15 keputusan seri dalam aksi liga musim lepas, lebih daripada mana-mana pasukan lain di divisyen teratas dan salah satu perlawanan itu adalah menentang Swansea di Old Trafford pada bulan April.

Skuad Jose Mourinho kelihatan lebih bersedia menghadapi pasukan yang banyak bertahan dan mengecewakan mereka; siri serangan mereka terlalu berat untuk diterima oleh pasukan Hammers yang lebih bertahan hujung minggu lepas.

Bayaran rekod dunia British 75 juta pound yang dibayar kepada Everton bagi membawa masuk Romelu Lukaku kelihatannya menjadi pelaburan berbaloi, dengan penyerang Belgium itu menemui sasaran sebanyak dua kali dalam penampilan pertamanya, sementara Nemanja Matic, pembelian 40 juta pound dari Chelsea, menakjubkan di tengah padang.

Martial dan Pogba meraikan jaringan semasa menentang West Ham 13 Ogos lalu. – AP
Martial dan Pogba meraikan jaringan semasa menentang West Ham 13 Ogos lalu. – AP
Romelu Lukaku (kanan) dan Marcus Rashford meraikan jaringan pembukaan United ketika menentang West Ham dalam aksi Liga Perdana di Old Trafford pada 13 Ogos lalu. – AP
Romelu Lukaku (kanan) dan Marcus Rashford meraikan jaringan pembukaan United ketika menentang West Ham dalam aksi Liga Perdana di Old Trafford pada 13 Ogos lalu. – AP
Mourinho berdepan sedikit masalah kerana beberapa pemain utamanya belum mencapai kecergasan sepenuhnya. – AP
Mourinho berdepan sedikit masalah kerana beberapa pemain utamanya belum mencapai kecergasan sepenuhnya. – AP

Skuad Mourinho nampaknya dalam laluan meningkatkan kedudukan keenam musim lepas dan pengurus United tersebut sudah mula bercakap untuk mencabar gelaran musim ini.

Dia telah memenangi gelaran domestik dalam musim keduanya dalam setiap lima posisi pengurusan terakhirnya, Porto, dua kali bersama Chelsea, Inter Milan dan Real Madrid.

Dengan Chelsea tersungkur di gelanggang sendiri kepada Burnley hujung minggu lepas, harapan Mourinho bagi menandakan musim keduanya di Old Trafford dengan memenangi Liga Perdana mungkin lebih cerah.

Namun bukan masanya untuk bermimpi bagi kejayaan masa depan, menurut penyerang United, Martial, yang telah menjaringkan satu gol ke atas West Ham selepas dimasukkan sebagai pemain gantian.

“Sebagai sebuah skuad, setakat ini kami belum kerap bercakap mengenai sasaran khusus bagi musim ini, tetapi matlamat adalah memenangi sebanyak mungkin gelaran. Inilah yang kami cuba lakukan pada tahun lepas dan ia juga yang akan kami lakukan tahun ini,” katanya

Mourinho juga mempunyai senarai pemain cedera yang perlu ditangani; masalah hamstring Ashley Young akan mengetepikannya sehingga bulan Oktober, sementara pemain pertahanan Luke Shaw dan Marcos Rojo masuk belum mencapai tahap kecedergasan yang sepenuhnya.

Mourinho telah mengesahkan pada minggu lepas bahawa dia dalam perbincangan untuk menandatangani semula Zlatan Ibrahimovic tetapi kecederaan ligamen lutut bekas penyerang Paris Saint-Germain masih memerlukan pemulihan selama beberapa bulan.

Satu bonus untuk United adalah mereka tidak perlu berdepan dengan pemain yang telah menjaringkan gol Swansea di Old Trafford musim lepas, setelah Gylfi Sigurdsson akhirnya mencapai persetujuan untuk berpindah ke Everton.

Penjaring terbanyak Swansea dengan 15 gol, Fernando Llorente, mungkin kembali untuk Swansea, setelah pulih sepenuhnya dari patah tangan, tetapi pemain tengah Ki Sung-Yeung dan Nathan Dyer masih cedera.

Paul Clement, yang memimpin Swansea untuk mengekalkan status Liga Perdana ketika berbaki satu perlawanan musim lepas, merancang untuk menggunakan wang penjualan Sigurdsson untuk membawa masuk tiga pemain baru.

“Ia adalah satu cabaran untuk menggantikan Gylfi Sigurdsson. Memang tidak dapat disangkal,” katanya.

“Tetapi apa yang kami harapkan untuk lakukan adalah membawa masuk dua atau tiga pemain yang akan menguatkan skaud kami dalam beberapa posisi.” – AFP