Friday, December 8, 2023
24.5 C
Brunei

  -

  Rekod bersih 2022 Nadal tidak tercalar

  INDIAN WELLS, 18 MAC – Rafael Nadal berjaya menewaskan Nick Kyrgios 7-6 (0), 5-7, 6-4 kelmarin untuk mara ke peringkat separuh akhir Terbuka BNP Paribas.

  Nadal meneruskan rekod cemerlang 19-0 untuk tahun ini, ketiga terbaik dalam permulaan musim sejak 1990.

  “Gembira mengenai set ketiga kerana ia bukan mudah selepas penghujung set kedua. Ia sangat teruk buat saya,” katanya. “Tetapi saya berjaya menahan emosi dan mental, saya merasakan diri saya sudah bersedia untuk terus berjuang.”

  Selepas berjabat tangan semasa perlawanan berakhir, Kyrgios berjalan menuju tempat duduknya dan menghentam raket ke gelanggang. Ia terlantun dan hampir mengenai budak pengutip bola yang sedang berdiri di belakang gelanggang.

  “Ia terpelanting hampir mengenainya,” kata Kyrgios. “Saya cuma manusia. Perkara sebegini terjadi. Ia adalah tidak disengajakan. Saya rasa jika saya melakukannya sejuta kali ia pasti ia tidak akan berlaku.”

  Reaksi Rafael Nadal meraikan kemenangan selepas menewaskan Nick Kyrgios semasa pertemuan suku akhir Terbuka BNP Paribas, kelmarin.- AP

  Nadal yang berada di tepi gelanggang berkata dia tidak melihat insiden Kyrgios menghentam raketnya selepas perlawanan.

  “Saya rasakan Nick mempunyai sikap yang hebat semasa keseluruhan perlawanan dari segi semangat perjuangan, dan sudah tentu dia mempunyai personaliti dan perwatakan,” kata Nadal. “Kadang kala dia melakukan perbuatan yang saya tidak suka, tetapi saya menghormatinya kerana berlainan watak, berlainan pandangan dan berlainan cara pendidikan.”

  Ketinggalan 0-6 dalam penentuan set pertama, Kyrgios membuat pukulan servis apabila pengadil mengenakan mata penalti kerana bertelingkah dengan peminat, memberikan kemenangan kepada Nadal.

  Nadal memenangi tiga perlawanan berturut-turut untuk mendahului 6-5 pada set pertama. Semasa pertukaran, Kyrgios dengan berang menghentam raketnya.

  “Saya hanya dua set daripada memenangi set pertama dan saya rasakan jika saya memenangi set itu, cara saya bermain, saya pasti memenanginya,” kata Kyrgios. “Jelas sekali, saya merasa kecewa, tetapi ia adalah perlawanan yang hebat.”- AP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Undang-undang pilihan raya Hong Kong baharu tipiskan kumpulan calon

  HONG KONG, 8 DIS - Salah seorang ahli majlis pro-demokrasi Hong Kong yang paling lama berkhidmat menganjurkan parti perpisahan dengan penduduknya pada akhir Disember....

  5 maut dalam kebakaran